Свечано отворен реконструисани базен у општини Гаџин Хан

05. јул 2024. | Гаџин Хан

Свечано отворен реконструисани базен у општини Гаџин Хан

Комплетно реконструисани базен у Доњем Душнику свечано је отворен данас. Реконструкција овог базена урађена је у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, односно пројекта „Спортски туризам – наша заједничка будућност“. Све активности пројекта доприносе развоју спортског и авантуристичког туризма у општинама из двеју држава,  Костинброд и Гаџин Хан, које су и партнери на пројекту. 

Вредност радова износила је 340.000 евра. Европска унија финансирала је 46 одсто пројекта, док је осталих 54 одсто финансирала општина Гаџин Хан, која је након завршетка пројекта финансирала и обезбеђење објекта, постављање ограде око базенског комплекса, набавку система за видео надзор, набавку опреме-усисивача за одржавање базена, као и набавку топлотних пумпи за грејање воде у базену.

Вршилац дужности помоћнице министарке за европске интеграције Санда Шимић изјавила је на отварању да је овај пројекат од великог значаја за општину у којој је после три деценије заплањски базен поново место летњег окупљања грађана из ове и околних општина. „Овај комплекс, обновљен и окружен зеленилом,  има велики туристички потенцијал и може да буде покретач целе општине, у којој би и другим пројектима могла да се унапреди додатно туристичка понуда,“ рекла је Санда Шимић. 

Подсетила је да одмах до базенског комплекса, који је финансирао Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија, општина Гаџин Хан ради на побољшању своје туристичке понуде опремањем туристичког центра у Доњем Душнику. Пројекат је резултат интегрисане стратегије, која је рађена за општине Гаџин Хан, Мерошину, Сврљиг и Град Ниш, а финансира је Делегација Европске уније кроз програм ЕУ ПРО Плус. На овај начин ће општина Гаџин Хан употпунити своју туристичку понуду и промовисати драгуљ природе који се налази у подножју Суве планине, закључила је Шимић.

Отварању су присуствовали и министарка државе управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и председник општине Милисав Филиповић.

Право да бесплатно користе базен стоком читавог лета имаће деца до седам година, труднице и особе са инвалидитетом.