Шабац уз подршку ЕУ наставља да унапређује услове за инвестиције

14. јун 2024. | Шабац

Шабац уз подршку ЕУ наставља да унапређује услове за инвестиције

У Шапцу су уз подршку Европске уније (ЕУ) од скоро 620.000 евра у току радови на даљем инфраструктурном опремању Северозападне индустријске зоне како би се додатно унапредили услови за инвестиције и пословање у граду. Радови који се спроводе у оквиру програма ЕУ ПРО Плус који се реализује у сарадњи са Министарством за европске интеграције, подразумевају изградњу 335 метара атмосферске канализације и 2.380 метара путева у четири улице у самој зони. Град Шабац ће у реализацију пројекта уложити значајна средства од преко 840.000 евра.

Шабачка Индустријска зона се простире на 600 хектара, а овим радовима ће се завршити инфраструктурно опремање 69 ха земљишта за нове инвеститоре. 

„Град Шабац уз подршку ЕУ наставља да ради на инфраструктурном ширењу зоне како би привредницима који долазе у наш град обезбедили путну инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, струју, односно све што је потребно за пословање. Нама је свакако најважније што на тај начин доприносимо отварању нових радних места у Шапцу”, рекао је градоначелник Александар Пајић. Како је подсетио Европска унија је већ помогла инфраструктурно опремање једног дела зоне која је сада још атрактивнија локација уз нови ауто-пут. Градоначелник је навео да у зони послују бројне иностране и домаће компаније а да се у наредном периоду очекују додатне инвестиције од 300 милиона евра и отварање преко 1.500 радних места. 

Пројекат у Шапцу је један од 20 пројекта пословне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма са више од пет милиона евра. Пројекти имају за циљ да се побољшају конкурентност на локалном нивоу кроз унапређење услова за пословање и привлачење нових инвестиција. Радови подразумевају изградњу или реконструкцију и инфраструктурно опремање индустријских зона, туристичких локација, као и израду техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре.