Реализована обука: „Хармонизација прописа у области хомологације моторних возила“

14. јун 2024. |

Реализована обука: „Хармонизација прописа у области хомологације моторних возила“

На иницијативу преговарачке групе за Поглавље 1 Републике Србије,  13. и 14. јуна 2024. реализована је обука са темом „Хармонизација прописа у области хомологације моторних возила“. Семинар је организован уз помоћ регионалног ГИЗ пројекта „Промоција европских интеграција“, који за Србију координира  и Министарство за европске интеграције контакт тачка.

На обуци су учествовали представници Министарства привреде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за европске интеграције и Агенције за безбедност саобраћаја. Програм је обухватио и хармонизацију прописа у области хомологације приколица, система и саставних делова, возила са два точка, трицикала и четвороцикала, затим пољопривредних и шумских трактора и емисије гасова из мотора са унутрашњим сагоравењем који се уграђују у вандрумску покретну механизацију. Разговарало се и о искуствима држава чланица ЕУ у вези са расподелом надлежности органа која се баве пословима хомологације возила.

Осим државних службеника Републике Србије, обуци су присуствовали и представници релевантних институција Црне Горе, па је ово била прилика и за размену искустава нарочито у погледу поделе надлежности релевантних институција.