Конференција „ЕУ и Уговор из Лисабона: нова шанса за Србију“

16. децембар 2009. |

Београд, 16. децембар2009 – У Дому Народне скупштине Републике Србије јуче и данас одржана је дводневна конференција „ЕУ и Уговор из Лисабона: нова шанса за Србију“, у организацији Канцеларије за европске интеграције и Београдског фонда за политичку изузетност.

Циљ конференције је отварање дебате о новом институционалном аранжману ЕУ, предвиђеним Уговором из Лисабона и његовом утицају на перспективу даље европске интеграције Србије.

На конференцији се окупио велики број представника Европске уније, државних званичника Републике Србије, представници дипломатског кора, међународни експерти, као и преставници цивилног друштва.

Конференцију је отворио председник Србије Борис Тадић и том приликом изјавиода ће Србија поднети кандидатуру за чланство у Европској унији када буде оцењено да ће та кандидатура наићи на позитиван одјек у Унији. Такође, Председник је подсетио да је Србија у 2009. години остварила два циља: добијање безвизног режима и одмрзавање Прелазног трговинског споразума.

`На путу ка ЕУ треба да мењамо лоше навике, боље да организујемо државу и да мењамо односе међу политичким странкама и наш свакодневни живот`, поручио је председник Тадић.

Такође, Тадић је додао да је Србија одлучна да настави сарадњу са Хашким трибуналом и да је ниво те сарадње у овом тренутку максималан, као што ће бити и у будућности.

Осим српског председника, на скупу су говорили Френк Белфраге, државни секретаруМинистарствуспољних послова Краљевине Шведске, Ђулијано Амато, некадашњи премијер Републике Италијеи Иниго де Паласио Еспања, амбасадор Краљевине Шпаније у Србији.

Другог дана конференције, потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић је изјавио да се Србија увелико спрема да одговори на око 4.000 техничких питања из упитника за приступање Европској унији.

Он је додао да ће се на путу европских интеграција посебна пажња придавати и економији знања, како би се зауставио „одлив мозгова“.

Истакавши да је ЕУ пројекат мира и скуп вредности иза којих леже идеје, Ђелић је навео да Србија у ЕУ мора бити извор идеја и да се мора „понашати, опходити и размишљати као да већ јесте њена чланица, јер је то најбољи начин да се што пре укључи у клуб европских земаља“.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер је нагласио да ће два значајна корака које је Србија направила на путу европских интеграција – визна либерализација и одмрзавање Прелазног трговинског споразума, омогућити српској привреди бољи приступ европском тржишту. Према његовим речима, одлука о подношењу кандидатуре за чланство у ЕУ зависи од процене Србије, јер је то стратешка одлука која подразумева посвећеност даљим евроинтеграцијама и јасно дефинисаном циљу.

Осим њих, своје говоре су одржали и Томазо Падоа-Скиопа, председник организације Наша Европаи некадашњи министар економије и финансија Републике Италије, Драгољуб Мићуновић, председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Републике Србије, Иван Вејвода, извршни директор Балканског фонда за демократију, Хедвиг Морваи-Хорват, извршна директоркаЕвропског фонда за Балкан и Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте банке у Србији.