Мишчевић: Усклађивање поглавља са ЕУ не представља трошак него инвестицију

31. мај 2023. | Копаоник

Мишчевић: Усклађивање поглавља са ЕУ не представља трошак него инвестицију

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је данас на агробизнис конференцији „Grow up-снага земље“ да усклађивање у домену пољопривреде и руралног развоја, безбедности хране и рибарства кошта значајну суму новца, која не треба да представља трошак него инвестицију.

Србија је још на почетку рекла да је заинтересована за инвестирање у производњу и развој као стратешку грану, објаснила је Мишчевић.

Како је рекла, важан корак у свему томе су ИПАРД фондови, који нису новина за државе које преговарају о чланству, пошто се он ослања на САПАРД фонд, али је унапређен. 

Она је истакла да је поглавље 13 које се тиче пољопривредне политике отворено. 

„Наше колеге из Министарства пољопривреде раде на припреми стратегије за рибарство која је план за затварање овог поглавља“, рекла је Мишчевић.

Како је објаснила, имамо мерила за отварање поглавља 11 које се тиче пољопривреде и руралног развоја. 

„Та мерила су пред државама чланицама као оцена да ли смо их испунили да бисмо ишли даље“, објаснила је она.

Што се тиче поглавља 12 које се односи на безбедност хране, ветеринарске и фитосанитарне политике, она каже да на њему министарка пољопривреде Јелена Танасковић упорно ради, а то значи да се припремају сва потребна документа, и многа друга питања која су велики изазов.

Како је рекла, „наш велики план је да до краја године имамо потпуно представљена документа, усаглашена са цивилним друштвом и са Европском комисијом како бисмо их послали у Брисел“.

Јасмина Миљковић из ИПАРД јединице Министарства пољопривреде рекла је да су изазови везани за ИПАРД константни, да их има пуно, али да успевају да их решавају у ходу.

Како је објаснила, због честих осцилација на тржишту и раста инфлације корисници ИПАРД фондова постају несигурни, они који су добили решење о одобрењу пројекта нису знали да ли да реализују инвестицију.

„Идеја нам је да релаксирамо сам поступак кроз ИПАРД 3 програм. Где год можемо да релаксирамо систем и олакшамо и помогнемо корисницима, ми то чинимо“, рекла је Миљковићева.

Директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Републике Србије (АОФИ) Дејан Вукотић истакао је да је осигурање пољопривреде битна ствар.

Како је објаснио, „морамо да учимо на грешкама наших суседа“ јер се Хрватској, како је рекао, десило да су „бацили прве две године након приступа ИПАРД фондовима“.

Такође, он је додао да је потребно наћи одговарајући механизам како би се нашли начини за коришћење фондова.

У оквиру другог панела, говорило се спремности пољопривредника да искористе фондове, улози државе и субвенција у развоју пољопривреде, као и утицај кретања цена на берзама на тржиште пољопривредне производње.

Такође, учесници су се осврнули на овогодишњи буџет Министарства пољопривреде који је на историјском максимуму.

Извор: Танјуг