Помоћ Србије Украјини у електро-енергетској опреми

28. март 2023. | Београд

Помоћ Србије Украјини у електро-енергетској опреми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, приликом испраћања за Украјину камиона са електро-енергетском опремом из компаније „DB Schenker“ у Шимановцима, да Србија изражава солидарност са становништвом Украјине и осуђује све нападе на цивилно становништво и објекте у тој земљи и било какву употребу силе супротно међународном праву.

Испраћају опреме присуствовали су и министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата.

Брнабић је најавила да ће Србија наставити да континуирано пружа хуманитарну помоћ тој земљи у мери у којој то буде могуће.

Она је објаснила да су амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата, земље која тренутно председава групи Г7, и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, позвали представнике Владе Србије да размотре донацију електро-енергетске опреме.

Ми смо у то укључили наше електро-енергетске компаније ЕПС и ЕМС које поседују такву врсту опреме. Данас имплементирамо закључак Владе Србије од 19. јануара и шаљемо преко Механизма ЕУ за цивилну заштиту ову помоћ у Украјину, рекла је премијерка.

Влада Србије ће наставити сарадњу са електро-енергетским компанијама, како би даље континуирано идентификовали одређену опрему, коју ће слати како би помогли обнову електро-енергетског система Украјине, рекла је Брнабић, указавши на то да је Србија једина земља на Западном Балкану која је успела са издвоји и донира овакву врсту помоћи.

Брнабић је напоменула да смо донирали три милиона евра током донаторске конференције у Варшави и на иницијативу супруге председника Србије Тамаре Вучић у септембру два најмодернија санитетска возила, а организована је и Летња школа за опоравак украјинске деце у Бањи Ковиљачи.

У складу са закључком Савета за националну безбедност, који је усвојила Влада Србије 27. фебруара прошле године, Србија ће наставити са пружањем хуманитарне помоћи у мери у којој то буде могуће, додала је Брнабић.

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач навео је да је до сада уништено више од 50 одсто енергетске инфраструктуре те земље, па је помоћ у обнови енергетске инфраструктуре неопходна.

Амбасадор је исказао захвалност Србији на пруженој помоћи и додао да се нада да ће Украјина успети да настави извоз електричне енергије у Европу и реализацију пројеката са Србијом.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре истакао је да донација садржи 19 различитих електронских уређаја и делове електричне инфраструктуре, које је Србија одлучила да подели са народом Украјине.

Данас више од 17 милиона Украјинаца има потребу за одређеном врстом помоћи, указао је Жиофре, исказавши захвалност Влади Србије на одлуци да се придружи ЕУ у обезбеђивању опреме и помоћи која се шаље Украјини.

Извор: Влада Републике Србије