У Босилеграду ће се уз подршку ЕУ успоставити установа социјалне заштите

24. март 2023. | Босилеград

У Босилеграду ће се уз подршку ЕУ успоставити установа социјалне заштите

У општини Босилеград су уз подршку Европске уније почели радови на успостављању установе социјалне заштите као привременог смештаја за социјално угрожена лица која се суочавају са бескућништвом, недостатком посла и адекватне здравствене заштите. Установа ће бити успостављена адаптацијом објекта некадашње Ветеринарске станице уз бесповратна средства ЕУ од 179.000 евра. Средства су обезбеђена преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, док је подршку реализацији пројекта пружила и Влада Србије.

Адаптација постојећег објекта подразумева реконструкцију приземља објекта и изградњу допунског спрата, као и машинске инсталације и набавку потребне опреме. Са партнерском организацијом, Центром за социјални рад биће израђен Правилник о привременом смештају за социјално угрожене на основу кога ће се вршити одабир корисника.

„Овај објекат ће имати девет смештајних јединица уз ресторан и кухињу па ће моћи да прими скоро 30 угрожених лица. Нажалост, потребе за оваким типом социјалне заштите су и веће у нашој општини, али ћемо на овај начин уз подршку Владе Србије и Европске уније ми бити спремни да збринемо најхитније случајеве”, рекао је председник општине Владимир Захаријев.

У току пројекта је предвиђено да се и изради и План активних мера социјалне инклузије у складу са могуćностима социјално угрожених лица, њиховим узрастом, полом, здравственим стањем, нивоом знања, вештинама и другим релевантним критеријумима, а све како би се унапредио њихов друштвени и економски положај.

Рок за завршетак радова које изводи фирма ДХЦ инжењеринг из Београда, изабрана у поступку јавне набавке која је спровела општина Босилеград, је 180 дана.Пројекат у Босилеграду је један од пројеката локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и jужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма са скоро шест милиона евра како би се унапредио квалитет живота људи кроз обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.