Расписан конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

08. август 2022. | Београд

Расписан конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији.

Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:

  1. Постигнућа Конференције о будућности Европе o очекивањима младих;
  2. Нови изазови преломних геополитичких превирања и енергетске кризе за трансформацију Европске уније ка климатској неутралности;
  3. Значај подизањa свести грађана Србије за примену Зелене агенде за Западни Балкан;
  4. Могући утицаји идеја о „Европској политичкој заједници“ и „Европској геополитичкој заједници“ на политику проширења Европске уније;
  5. Начело солидарности права ЕУ на испиту криза 21. века.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Рок за слање радова је 10. октобар 2022. године.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде.