Архива актуелности министра -

Ј. Јоксимовић и Гори: Јачање сарадње Србије и Италије у свим областима

08. јул 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић и Гори: Јачање сарадње Србије и Италије у свим областима

Србија ће у мандату нове владе појачати реформске иницијативе и чврсто се држати свог стратешког опредељења о европској будућности, очекујући да ће за такве активности у Италији имати поузданог савезника, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић током сусрета са новоименованим амбасадором Италије у Србији Луком Горијем.

Саопштено је да су теме разговора биле приступање Србије ЕУ, као и актуелна политичка ситуација у региону и Европи.

Јоксимовић је изразила уверење да ће се билатерални односи две државе и надаље развијати на темељима искреног партнерства влада и пријатељства грађана Србије и Италије.

„Чињеница да је Италија увек отворено и недвосмислено подржавала процес европске интеграције Србије, даје нам подстицај да и даље унапређујемо сарадњу у многим областима, а посебно приступање наше земље ЕУ", рекла је она.

Јоксимовић је саговорника упознала са реформским напретком постигнутим до сада, истичући да је Србија у прошлој години на озбиљан начин операционализовала нову методологију приступања, направила искорак у владавини права и отворила кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност.

Гори је поновио подршку Италије напорима Србије на европском путу. 
„Уважавамо све што је Србија урадила у процесу приступања ЕУ, посебно када је реч о уставним реформама, као и напоре да се даље унапреди правосуђе и владавина права“, рекао је он.

Додао је да постоје очекивања у погледу даљег усаглашавања са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ свих кандидата за чланство.

Подвукао да је његова земља и у актуелним геополитичким околностима снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици народа, наводи се у саопштењу министарства.

Извор: Танјуг