Ј. Јоксимовић: Висока фреквенција односа Србије и Француске

16. јун 2022. | Париз

Ј. Јоксимовић: Висока фреквенција односа Србије и Француске

У Културном центру Србије у Паризу вечерас је отворена изложба „Примењена носталгија Београд - Париз” која приказује главне градове Србије и Француске виђене кроз објектив фотографа Немање Мараша и Лор Може.

Изложбу је у центру Париза отворила министар за европске интеграције Србије, Јадранка Јоксимовић, у присуству заменице генералног секретара француског Министарства за Европу и спољне послове, Каролин Ферари, амбасадорке Србије у Француској и Монаку, Наташе Марић, директорке Културног центра Србије у Паризу, Натали Бељански, дипломатског кора и медија.

Јоксимовић је оценила да се овом изложбом наглашава „висока фреквенција” билатералних односа Србије и Француске у области културе, економије, војне сарадње као и стратешке сарадње у области евроинтеграција и европске будућности Србије.

„Србија је показала да је потпуно привржена највишим европским вредностима, да је привржена концепту Европе као заједничком културном, економском, демократском простору и простору мира. У наредном периоду, имајући у виду и формирање нове владе, посветићемо још више пажње европском путу, да појачамо реформски процес и покажемо стратешко партнерство са свима у ЕУ, а посебно да наставимо успешно са Француском”, каже Јоксимовић.

Министар за европске интеграције Србије је нагласила да се изложба у Паризу отвара само пар дана пред састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу, који је иницирао француски председник Макрон, а од ког се очекује да донесе важне поруке у светлу тешке и захтевне геополитичке ситуације у Европи и свету.

„Рат у Украјини је донео нове изазове целом континенту, али и скренуо још више пажњу на оно што је неопходно урадити на простору Западног Балкана како би тај простор био миран, стабилан и како би могао да доприноси европским вредностима”, поручила је Јоксимовић.

Заменица генералног секретара у француском Министарству за Европу и спољне послове, Каролин Ферари, у изјави за Танјуг наводи да изложба у Културном центру Србије у Паризу на добар начин илуструје „блискост и пријатељство” два главна града и две државе.

„Верујем у снагу слика. Слике могу да говоре, могу да приближе људе и могу да им помогну да се боље разумеју. Ова изложба је одлична прилика да наставимо да градимо наше односе на бази пријатељства и поверења. Она илуструје и чињеницу да ми припадамо истом европском простору заснованом на заједничкој историји и будућности”, каже Ферари.

„Примењена носталгија” је изложба коју Србија организује поводом ротирајућих председавања земаља чланица ЕУ Саветом ЕУ, где се представљају све сличности европских вредности и начина живота који одликује Београд и друге престонице на европском континенту.

Фотографије Београда, приказане на изложби, направила је француска фотографкиња Лор Може, која за Танјуг каже да је инспирацију налазила у променама у граду у светлу европске перспективе.

„Промене су заиста велике и модерне, а град је ипак и даље пун љубави и то ме је привукло”, наводи Може.

Српски фотограф, Немања Мараш, каже да има „специјалну везу” са Паризом, а највише сличности између Београда и Париза види у људима и енергији.

„Ако говоримо о визуелном, Париз је имао срећу да је задржао исти изглед већ вековима, док се Београд доста мењао поготово у последњих 15 година. Ако ћемо да идемо на буквално поређење то су фотографије бувљака из Београда и Париза, који су баш исти”, оцењује Мараш.

Изложба фотографија Београда и Париза део је новог, 21. циклуса дугогодишњег пројекта „Примењена носталгија”, коју ће посетиоци у Паризу моћи да виде у Културном центру Србије до 25. јуна, док ће изложба у Београду бити постављена наредне седмице и трајаће до краја месеца.

Извор: Танјуг