Ј. Јоксимовић и Теофилакту: Подршка Кипра европском путу Србијe

24. мај 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић и Теофилакту: Подршка Кипра европском путу Србијe

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Кипра у Београду Димитриосом Теофилактуом, са којим је разговарала о процесу приступања Србије ЕУ, као и о билатералним питањима и о актуелној ситуацији у Европи.

Јоксимовић је обавестила саговорника о напретку Србије у области владавине права, посебно о плановима за даље усаглашавање прописа који регулишу независније функционисање правосуђа, а у складу са усвојеним изменама Устава.

Указала је и на чињеницу да је наша земља испунила препоруке ГРЕКО у јачању борбе против корупције, као и да је усвојена нова стратегија за суђење о ратним злочинима, да су унапређене сарадња са цивилним друштвом, борба против организованог криминала и тероризма.

„Све ове битне реформске елементе садржане у преговарачком кластеру 1 - Основе, уважио је и најновији неформални извештај Европске комисије о владавини права“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да и од Кипра, као важног партнера Србије у процесу приступања, очекује даљу снажну подршку политици проширења ЕУ.

Јоксимовић је захвалила амбасадору Кипра и на принципијелној подршци те земље територијалном интегритету Србије и потврдила опредељење да додатно унапредимо сарадњу у свим областима које су од значаја за даље развијање наших билатералних односа.

Амбасадор Теофилакту изјавио је да Кипар и у глобално тешким политичким и економским околностима не мења своју подршку европској перспективи Западног Балкана, а посебно Србије, као земље која је дубоко у процесу приступања ЕУ.

„Посебно уважавамо реформске процесе у владавини права и јачању демократије у друштву, као и постигнуту економску стабилност“, рекао је кипарски амбасадор.

Извор: Танјуг