Јоксимовић и Фицџералд о јачању сарадње Србије и Ирске

13. мај 2022. | Београд

Јоксимовић и Фицџералд о јачању сарадње Србије и Ирске

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Ирске на нерезиденцијалној основи у нашој земљи Изулт Фицџералд о европској интеграцији Србије, билатералној сарадњи и актуелној ситуацији у Европи и региону, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Јоксимовић је Фицџералд информисала о активностима Србије у процесу приступања Европској унији (ЕУ), посебно у области владавине права која је и једна од најважнијих за бржи напредак преговора.

„Након успешно реализованог референдума о измени Устава са циљем постизања веће независности правосуђа, а потом и избора на свим нивоима, који су спроведени по демократским мерилима и уз учешће европских партнера у дефинисању додатних изборних правила, унапређењу институционалног оквира за борбу против корупције, верујем да је Србија постигла значајан напредак у кластеру 1- Основе“, рекла је Јоксимовић и нагласила да очекује да то уваже и државе чланице Уније.

Додала је да Србија и на овај начин показује потпуну посвећеност процесу приступања Европској унији (ЕУ) у складу са обавезама државе која је већ придружена унији.

„Верујем да ће ЕУ, па и Ирска као важна држава чланица, у процењивању квалитета наших реформи, све постигнуто узети у обзир. Нарочито имајући у виду тешку геополитичку и геоекономску ситуацију изазвану ратом у Украјини, којој сведочимо у овој години“, рекла је Јоксимовић.

Амбасадор Фицџералд је изјавила да Ирска подржава европску будућност Србије, све реформе које се спроводе са тим циљем као и да очекује да ће у домену заједничке спољне и безбедносне политике Србија појачати усклађивање.

Посебно је најавила и посету државног министра за европске послове Томаса Бирна, који би требало ускоро да посети Београд.

Ова посета је важан корак на додатном јачању билатералних пријатељских односа двају земаља, а пре свега ка њиховој привредној, образовној и сарадњи у области културе.

Извор: Танјуг