Ј. Јоксимовић и Сарацин: Важност јасне проевропске оријентације Србије

10. мај 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић и Сарацин: Важност јасне проевропске оријентације Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са Мануелом Сарацином, специјалним изаслаником немачке владе за Западни Балкан о приступању Србије ЕУ, као и о актуелној ситуацији у Европи и посебно о њеном утицају на регион.

Јоксимовић је саговорника информисала о реформском напретку Србије у јачању владавине права и другим областима од значаја за европски пут наше земље.

Како је наведено у саопштењу Министарства за европске интеграције, Јоксимовић је обавестила Сарацина о детаљним плановима за даље усаглашавање прописа који регулишу независније функционисање правосуђа, а у складу са изменама Устава који су грађани Србије подржали у јануару ове године.

„Владавина права, самостално правосуђе и ефикаснији приступ правди кључни су елементи реформе коју спроводимо, показујући и на тај начин како грађани Србије имају важне и велике користи од примене европских стандарда, правила и вредности“, истакла је Јоксимовић.

Посебно је указала на значајно унапређење демократске атмосфере у друштву у времену пре и током одржавања парламентарних, председничких и локалних избора одржаних 3. априла.

„Предизборни процес, укључујући и јачање међустраначког дијалога између Владе и опозиције уз сарадњу са нашим европским партнерима, као и унапређени законодавни оквир реализован кроз фер и отворену кампању у медијима, дали су могућност бирачима у Србији да се определе за одређену политичку платформу у складу са својим уверењима“, рекла је Јоксимовић.

Подсетила је на чињеницу да је Србија испунила препоруке ГРЕКО у борби против корупције, као и да је усвојена нова стратегија за суђење о ратним злочинима, да су унапређене сарадња са цивилним друштвом, борба против организованог криминала и тероризма.

„Спроводећи све ове елементе јачања владавине права показујемо снажну посвећеност процесу приступања Србије Европској унији, у складу са нашим обавезама као државе која је придружена Европској унији“, рекла је Јоксимовић.

Изразила је уверење да ће европски партнери уважити све што је Влада постигла на европском путу, посебно имајући у виду тешке политичке и економске околности којима, због рата у Украјини, сведочимо у овој години.

Сарацин, први немачки специјални изасланик за Западни Балкан, коме је ово уједно и прва посета Београду у тој улози, указао је на немачке ставове о актуелним геостратешким дешавањима у Европи и свету и о последицама које рат у Украјини има по мир и стабилност.

Како је нагласио, своје именовање види као резултат чињенице да су политика проширења ЕУ и сарадња са регионом неки од приоритета немачке спољне политике у наредном периоду.

Нагласио је своје очекивање да ће политика проширења ЕУ брзо ојачати и дати нове импулсе у скорој будућности, а да Србија треба да има јасан и усаглашен став са ЕУ о свим значајним питањима, у складу са заједничким стратешким опредељењем када је реч о приступању Унији.

Извор: Танјуг