Централна прослава Дана Европе у Новом Саду

09. мај 2022. | Нови Сад

Централна прослава Дана Европе у Новом Саду

У Новом Саду је на Тргу Слободе отворен „Фестивал Европе“ у организацији Делегације ЕУ у Србији.

На фестивалу се представљају земље чланице ЕУ, Министарство за европске интеграције Републике Србије, као и Европски Покрет у Србији.

На отварању фестивала министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су Дан Европе и Дан победе нераскидиви.

„Дан Европе настао је на слободарској тековини народа Европе. И ми припадамо историји Европе са својом бурном прошлошћу кроз векове“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је оно за шта се сви у Србији залажемо и за шта смо се вековима борили оно што су основне вредности европског континента данас - слобода, мир, једнакост, равноправност, солидарност и јединство.

„Ти наши историјски путеви нису били једноставни за нашу земљу, али то не значи да све што данас радимо уз помоћ ЕУ са свим процесима, инвестицијама, разменом младих, сарадњом у бројним областима, са фондовима које користимо не припадамо Европској унији. Ми смо то заслужили у сваком погледу, али због историјских токова морамо више да се потрудимо“, рекла је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да му је драго да је на Дан Европе у Новом Саду.

„Одлучили смо да Дан Европе обележимо у Новом Саду зато што је овај град Европска престоница културе. Тим поводом нудимо и изузетно богат културни програм. Једно од основних начела Европе је уједињеност разноликости“, рекао је Жиофре.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изразио је задовољство што је централна прослава Дана Европе баш у Новом Саду.

„Наравно много је разлога за то, најважнији је да је Нови Сад европска престоница културе, али рекао бих да Нови Сад вековима уназад живи европске вредности. Овде људи живе заједно, а не једни поред других и зато смо ми пример за регион како може да се живи“, рекао је Вучевић.

Током манифестације су се представили и млади европски уметници из Италије, Северне Македоније, Србије, Црне Горе и Албаније, чији је покретни мурал настао у оквиру иницијативе „Уметници у гостима“.

Извор: Танјуг