Ј. Јоксимовић: Србија на делу показала да је ЕУ стратешки циљ

19. јaнуар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија на делу показала да је ЕУ стратешки циљ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић говорила је данас на онлајн семинару „Да ли ће Србија бити 28. чланица Европске уније?“ и истакла да је Србија учинила важан корак прихватајући нову методологију проширења и остварила напредак у процесу европских интеграција који је ЕУ препознала и дала сагласност за отварање кластера 1 - Основе и кластера 4 - Зелена агенда и одрживо повезивање.

Јоксимовић је на скупу у организацији Универзитета у Бордоу, у разговору са професорима и студентима, навела да је процес европских интеграција Србије од почетка био другачији него за остале земље кандидате и да су Србији постављени и политички критеријуми које друге државе нису имале. То је, навела је, сада додатно појачано новом методологијом коју је Србија спремно, промптно и активно прихватила.

„То подразумева да нема наставка процеса приступања ако нема напретка у владавини права и у имплементацији Бриселског споразума између Београда и Приштине који је постигнут 2013. године“, рекла је Јоксимовић, нагласивши одсуство спремности Приштине да имплементира договорено.

Истакла је да све што је Србија постигла у последњих седам година, није било могуће без јасног напретка који је, како каже, нотиран од стране Европске комисије и земаља чланица ЕУ. Нагласила је да је Србија посвећена приступном процесу истичући да је једина земља која је одмах прихватила нову методологију, коју је иницирала Француска, како би, истакла је, приступни процес учинила кредибилнијим, видљивијим и предвидљивијим и кориснијим и за ЕУ и за Србију и њене грађане.

„Прихватили смо нову методологију иако нисмо прецизно знали каква ће бити правила и како ће се одразити на наше резултате. Укључили смо још снажније и премијерку и председника државе у процес, јер је снажније политичко вођство управо један од приоритета нове методологије. Све то је резултирало тиме да имамо отворен кластер 1, који се тиче владавине права, а у децембру смо на Међувладиној конференцији отворили кластер 4 који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност“, рекла је Јоксимовић.

Додала је да је за отварање спреман и кластер 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст и да се интензивно ради на кластеру 5 који обухвата правне тековине у области ресурса, кохезије и пољопривреде.

Јоксимовић је казала да у последњих неколико година тема проширења ЕУ није популарна међу свим чланицама ЕУ, али да је Србија, како је истакла, заузела јасну позицију да су европске интеграције њен стратешки циљ што је, каже, показала не само речима, већ и конкретним делима. Као пример навела је референдум о промени Устава у области правосуђа, чиме је, каже, донета одлука која ће допринети независнијем правосуђу, те да ће судије и тужиоци бити бирани без политичког утицаја што, подсећа, није случај ни у свим земљама ЕУ.

„У тренутку кад се због изазова пандемије у многим земљама умањују независност и надлежности, грађани Србије су показали зрелост и приврженост слободама и демократији“, истакла је Јоксимовић.

Подсетила је да се Србија залаже за регионалну стабилност и да је показала солидарност током пандемије са суседима, али и са земљама ЕУ, подсетивши да је у априлу 2020. на врхунцу пандемије, на молбу председника Александра Вучића, отпутовала у Рим и уручила италијанском колеги донацију медицинске опреме коју је Србија упутила Италији.

„Нико није показао такву солидарност као што је Србија са Италијом у том тренутку, по речима самих Италијана“, рекла је Јоксимовић и навела да је Србија донирала и вакцине против ковида-19 суседима у региону.

Истакла је да је Србија током пандемије показала одговорност и посвећеност „европској будућности“ не само исказујући солидарност, већ и прихватањем нове методологије проширења, наставком спровођења реформи и одлучношћу да брзо имплементира Зелену агенду за Западни Балкан.

„После века ратова и трагедија, у којима је Србија поднела као мала земља велике губитке за визију слободарске Европе, мислим да смо показали снажан капацитет као држава и народ да градимо мир и стабилност са свим другим народима и земљама западног Балкана“, навела је Јоксимовић.

Подсетила је на идеје Париске мировне повеље да „без јединствене Европе, од истока до запада и од севера до југа, у Европи неће бити стабилности, мира и просперитета“ и изразила уверење да ће Француска, која председава Саветом ЕУ, бити водећа земља у спровођењу те визије.

„Није више питање само шта ЕУ чини за Србију, него на који начин све Србија доприноси ревитализацији и напретку Европске уније“, навела је министар одговарајући на питања професора и студената Универзитета у Бордоу.

Јоксимовић је поручила да ће Француска у Србији увек имати пријатеља и партнера и изразила очекивање да ће јачати и економска сарадња две земље указујући да неке од највећих инвестиција у Србији долазе из Француске, те наводећи пример сарадње на пројекту изградње метроа у Београду.

Извор: Танјуг