Ј. Јоксимовић: Пројекат значајан корак у оквиру Кластера 4

18. јaнуар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пројекат значајан корак у оквиру Кластера 4

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији" није почетак рада на зеленој агенди и зеленом развоју у нашој земљи, али да је битан корак у оквиру Кластера 4 у преговорима с ЕУ и испуњавања свих прелазних мерила из тог кластера који се односе на заштиту животне средине, климатске промене и одрживи развој.

На конференцији одржаној поводом почетка тог пројекта, Јоксимовић је оценила да је добро што се паралелно са унапређивањем владавине права у Србији ради и на носећем стубу развојне политике ЕУ у овом тренутку, што је зелена агенда и зелени развој.

Јоксимовић је истакла да се за зелену агенду и зелени развој ради и кроз циљеве одрживог развоја који се у Србији спроводе управо кроз процес евроинтеграција.

Корисници Пројекта су, како је испричала Јоксимовић, Министарство заштите животне средине, Министарство енергетике и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, али крајњи корисници су оне институције које имплементирају политике заштите животне средине и климатских промена у Србији и на националном и на локалном нивоу.

То на локалном нивоу, појашњава Јоксимовић, у пракси значи да могу да конкуришу јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, приватна предузећа, невладине организације и научно - истраживачке институције.

„Важно је да на локалном нивоу, јединице локалне самоуправе обавештавају јавност и све заинтересоване, видљивост је врло важна, али и да сви они прате позиве јер су то средства која иду кроз министарства и спуштају се на локал", објаснила је она.

Према њеним речима, важно је да сви буду заинтересовани и имају могућност да утичу са својим идејама у области декарбонизације, енергетске ефикасности, циркуларне економије, смањења загађења животне средине са фокусом на квалитет ваздуха и одрживе пољопривредне производње.

Каже да је пројекат програмиран 2020. године, а да је она потписала у априлу 2020. део важног пакета ИПА 2020, који је износио у гранту ЕУ 80 милиона евра и осам милиона евра је било намењено за овај пројекат.

„Ми смо и тада знали, као и годинама уназад, да ћемо кроз програмирање пројеката који се односе на остваривање циљева зелене агенде у сарадњи и партнерству стратеском и финансијском са ЕУ постићи најбоље циљеве и оно што грађани очекују, што је постала тема не само у Србији, већ широм света, а посебно у ЕУ, а то је животна средина, климатске промене, енергетска ефикасност, заштита биодиверзитета, одржива пољопривредна производња, зелена индустрија, циркуларна економија", казала је Јоксимовић.

Додаје да Србија не жели да буде на маргинама промена које су почеле у свету и ЕУ, већ да храбро уђе у матицу промена и истиче да сматра да је Србија већ то урадила и да прати све оно што су циљеви зелене агенде и у ЕУ.

Извор: Танјуг