Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа наставиће се уз широке јавне консултације

17. јaнуар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа наставиће се уз широке јавне консултације

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да су грађани Србије показали спремност за структурну системску промену која јача демократске институције и владавину права и додала да ће се у наредном периоду припремати сет правосудних закона који ће омогућити примену нових уставних одредби.

Јоксимовић у изјави за Танјуг истиче да ће се у припрему правосудних закона ући уз пуно и инклузивно саветовање са струком, академском заједницом, цивилним сектором и најширом јавношћу, као и са Венецијанском комисијом.

То ће бити учињено, како је казала, како би се у сваком сегменту те реформе остварили највиши стандарди који грађани Србије очекују.

Наводећи да су грађани Србије гласањем на референдуму за уставне промене показали зрелост, Јоксимовић каже да су прихватањем Акта о промени Устава Србије показали да и досадашњи процес приступања ЕУ, као и све реформе које се кроз тај процес спроводе, грађани разумеју као користан и благотворан за најшире друштвене интересе.

„И на овај начин смо се као друштво сврстали у ред најнапреднијих европских народа и земаља који су спремни и дорасли усвајању највиших стандарда владавине права“, казала је Јоксимовић.

Јоксимовић сматра да је резултат референдума уверљиви доказ да Србија и њени грађани заслужују још бржи напредак на европском путу јер су, како наводи, у најтежим годинама за модерно човечанство и уз глобалне изазове за демократију које пандемија носи, показали висок ниво демократског знања, поверења у владавину права и снагу да и у тешким временима радимо у интересу јачања људских и грађанских права.

Извор: Танјуг