Ј. Јоксимовић: Референдум није притисак који нам неко намеће

16. јaнуар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Референдум није притисак који нам неко намеће

Данас би требало да релаксирамо политичку позадину, фокусирамо се пре свега на процес реформи, а потом на европске интеграције и нико не би требало да осећа да је данашњи референдум нека врста притиска који нам је неко наметнуо, изјавила је министар за европске интеграција Јадранка Јоксимовић.

Она је указала да се ушло у дубљи, инклузивнији и партиципативнији процес креирања амандмана и правна струка је понудила најбољи одговор за оно што би требало да урадимо, а то је да склонимо неприличан и непримерен уплив политике у рад судова и тужилаштва.

Јоксимовић је гостујући на РТС-у подсетила да су предлози амандмана резултат опширне и опсежне инклузивне дебате, у којој су учествовали сви заинтересовани и дошли до решења која се предлажу.

На питање да ли је кампања била „стидљива", тј. да ли је могло да се учини више да се грађанима боље објасне и аргументују разлози за, али и против, Јоксимовић је истакла да не разуме оне који се изјашњавају против.

„Ја морам да питам против чега су они ? Да ли су против унапређења владавине права? Ако је тако, то је заиста апсурдно. Ако они који се баве дељењем правде кажу да су ово области права које су морале да буду унапређене тако што ће се политика изместити из дељења правде и фер третмана према грађанима, ја не могу да откријем који су разлози да се буде против", нагласила је Јоксимовић.

Упитана да ли би неко могао да каже да се касни са променама Устава, она је одговорила да за демократију никада није касно.

„За демократију, за јачање институција и повратак поверења грађана у институције, посебно у судство, никада није касно. Ако се нешто одужило то је зато да би се дошло до најбољег решења, а на да би се политикантски приступало тако важном питању. Ово нису избори пре избора. Ово је важно питање које нема никакве везе са изборима. Реч је о процесу у којем ми као грађани доприносимо директно својим гласом да се оснажи правосуђе и поправи оно што није ваљало", рекла је Јоксимовић.

Указала је да не би било добро да се у процесу евроинтеграција покаже да смо друштво које је недорасло владавини права.

Она је оценила да су грађани Србије дорасли овако дубокој промени, да је судство дорасло оваквим променама и изразила уверење да ће данашњи референдум бити успешан.

„Ово је један од најважнијих стубова за реформу у области правосуђа која је кључна у процесу евроинтеграција Србије. Ако бисмо данас изгласали уставне амандмане, а верујем да хоћемо, онда након тога морамо да донесемо читав сет правосудних закона који ће омогућити да се све то и имплементира (примени). То ћемо увек радити у складу са највишим европским стандардима и више од тога, у складу са највишим правним стандардима јер то наши грађани заслужују и то очекују", закључила је министра Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг и РТС