Нови Сад - Европска престоница културе

14. јaнуар 2022. | Нови Сад

Нови Сад - Европска престоница културе

Нови Сад је од јуче Европска престоница културе. У складу са приоритетима Нове европске агенде за културу Европске комисије 2018 (A New European Agenda for culture), све иницијативе Европске уније у области културе имају циљ да кроз широк спектар подршке културном и креативном сектору допринесу регионалном и локалном развоју, као и културној  разноликости Европе. Тиме се јача и свест о значају  културе за  друштвену кохезију  и благостање, те о заједничкој историји и вредностима и оснажује заједнички европски идентитет. 

Као самосталној иницијативи у области културе у ЕУ, циљ Програма Европска престоница културе (European Capitals of Culture - ECC) јесте да истакне богатство и разноликост култура у Европи, да промовише културне карактеристике које Европљани деле и да повећа осећање припадности европских грађана заједничком културном простору. Иницијатива је настала 1985. године и до данас је титула Европске престонице културе додељена у више од 60 градова. Нови Сад је први град из Србије који је за 2022. годину, са још три града из Луксембурга и Литваније, понео ово признање. Процедура за додељивање Европске престонице културе траје 4 године и у том периоду потребно да се испуни низ захтева међу којима и да се догађај угради у дугорочну културну стратегију једне државе, али и ЕУ, и да се обезбеди одговарајућа инфраструктура. 

Нови Сад ће низом културних и креативних активности, уз подршку Европске уније, током целе ове године славити уметност и културу и бити важно место на мапи културе Европе. Годишњи културни програм Новог Сада – под мотом „За нове мостове“ – настоји да повеже културну заједницу и становнике града и региона са Европском унијом  и ојача њихове везе са остатком Западног Балкана. Програм је  подељен на четири 'моста' – слобода, дуга, нада и љубав  - које град жели да подели са грађанима Европе и обухвата више од 1.500 културних догађаја уз учешће око 4.000 домаћих, националних и међународних уметника. Више о овој теми: https://novisad2022.rs/
 

Фото: Танјуг