J. Јоксимовић: Промена Устава прилика која се не сме пропустити

22. децембар 2021. | Београд

J. Јоксимовић: Промена Устава прилика која се не сме пропустити

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас на састанку Националног конвента о ЕУ да није обавеза Уније да води кампању за уставне промене у Србији, већ да су за то одговорни влада и цивилни сектор, посебно „онај део који се бави том тематиком и за себе каже да је проевропски“.

Јоксимовић је казала да је улога организација цивилног друштва да учествују у кампањи и објасне грађанима како се те промене одражавају и рефлектују на оно што је њихов интерес.

Подсетила је да су истраживања јавног мњења у последњих неколико година показала да грађани као прву ствар од европских интеграција очекују борбу против корупције и независно судство.

„То су дефинисани интереси грађани, а то је одговорност свих влада, али и цивилног друштва, посебно оног које се бави том тематиком и оног које каже да је проевропско. У реду је да се ЕУ огласи и каже да су те промене у реду, али ово је наша кампања“, казала је Јоксимовић.

Додаје да је ЕУ указала и на то да су измене које су предложене велики корак напред и велика ствар за све оно што су, како додаје, и представници удружења судија и тужилаца очекивали годинама, као и да су у складу са европским стандардима.

Сматра да је потребно да се води активна кампања, односно да се објасни грађанима да се на овом референдуму не гласа за промену химне, грба, већ да се изјашњавају да ли хоће да се приликом избора носилаца правосудних функција смањи утицај политике.

„Тиме правимо велики корак напред у односу на скандалозну, епски неуспелу реформу правосуђа 2009. године, која је ову државу до сада коштала због свих одштета више од 60 милиона евра“, нагласила је.

Јоксимовић је позвала све да не збуњују грађане и као грађанка навела да ће гласати „за“ на референдуму, јер сматра да је то велики корак напред за нашу земљу.

„То је нешто што грађани очекују и што годинама уназад препознају као један од проблема који наше друштво оптерећује деценијама“, навела је Јоксимовић.

Додаје да из тог разлога делу цивилног друштва које се бави тиме и кажу да им је савест мирна јер су учествовали у инклузивној и транспарентној дебати која је водила ка заокруживању предлога текста самих уставних амандмана, не би требало да празници буду приоритет, а можда ни савест не би требало да им је тако мирна.

„Ово није једноставна ствар, није ствар коју разумеју сви грађани, није свако правник, није свако заинтересован за ту тему на начин експертске дебате, али је заинтересован за ефекте које ће та промена да донесе, заинтересован је да му се каже да ли ће то значити да ће судије и тужиоци бити независни и независнији од политичког утицаја, да ли ће приступ правди и правичности за сваког грађанина бити унапређена“, указала је.

Сматра да та врста отклона од кампање дела цивилног друштва, прво урушава темеље Националног конвента, „јер ако неко каже да уместо консензуса, плуралистичког консензуса ће да се бави индивидуалним ангажманом, кампањом, то је урушавања темеља Конвента“.

Сматра и да не би требало да буде отклона „поготово што би Конвент о ЕУ требало да подржи све оно што води ка постизању најбољих европских стандарда и вредности и који ће нас приближити чланству у ЕУ“.

Према њеним речима, да би се водио дијалог морају постојати три ствари - да се буде заинтересован за тему, да имају аргументе и храброст и спремност да их укрсте.

„Не знам која тачно од ова три елемента недостају Радној групи за Поглавље 23 Конвента, али очигледно јој недостају“, казала је.

Јоксимовић наводи да је ова промена Устава прилика која се не сме пропустити и додаје да то сматра и као министар, али и као грађанин ове земље.

„Тешко је претпоставити када ће се поново појавити шанса за реализацију једне овако дубинске структурне промене нашег друштва и у нашем систему. Сматрам да је добро, не мислим да сам урушила статус обавезе да не учествујем у кампањи, изјаснила сам се као грађанин“, навела је.

Истиче да данашњи дијалог није смео да протекне без најпозванијих у Националном конвенту да говоре на тему уставних промена.

Наводи да су срећом они који су позванији - друштва судија и тужилаца, ту и да су узели учешће без политизације.

„Заинтересована сам за то шта ће бити са нашим европским интеграцијама, али овде није то пресудно, већ да ли ћемо остварити оно што грађани желе дуги низ година, а то је независније правосуђе, бољи приступ правичности и правди и ефикасну борбу против корупције“, закључила је Јоксимовић.
 
Извор: Танјуг