Почела јавна расправа о Националном програму интеграције Србије у ЕУ

10. јун 2008. |

Београд, 9. јун 2008. године – Потпредседник Владе Републике Србије Божидар Ђелић изразио је данас очекивање да ће и Споразум о стабилизацији и придруживању бити усвојен једногласно јер одређује стратешке правце и одреднице политике Србије у наредним годинама.

Ђелић је пред почетак јавне расправе о нацрту Националног програма за интеграцију Србије у ЕУ изразио уверење да ће будућа влада, која ће усвојити тај програм, успети да обезбеди да Србија буде потпуно спремна за чланство у ЕУ за четири године.

Он је истакао да су тај документ до сада припремале земље кандидати за улазак у ЕУ као доказ да су спремне за почетак преговора о уласку у Унију, а његовим доношењем Србија потврђује план да до краја године постане кандидат и да следеће године почне преговоре о чланству.

Потпредседник Владе подсетио је на то да програм, чија је израда почела пре шест месеци, показује да је административни капацитет Србије далеко изнад формалног статуса који има у односима са ЕУ.

Према његовим речима, тај документ има 1.000 страница и представља детаљан план како да се достигну сви критеријуми неопходни да би држава постала чланица ЕУ, од политичких и економских, до усвајања закона и најдетаљнијих стандарда који постоје у ЕУ у областима трговине, пољопривреде, заштите животне средине, инфраструктуре.

Ђелић је нагласио да је програм био предмет консензуса и да су сви министри и сва министарства радили на њему и најавио да ће у наредна три дана у Бриселуевропским комесарима представити Национални програм за интеграцију Србије у ЕУ и тражити њихове сугестије како да тај документ буде усклађен са очекивањима ЕУ.

Директор Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић најавила је да ће после јавне расправе о Националном програму за интеграцију Србије у ЕУ бити разрађени сви коментари и унети у коначан текст програма, након чега ће се почетком септембра тај документ наћи пред Владом Србије.

Она је изразила наду и да ће будући парламент прихватити тај програм као елемент своје законодавне делатности у наредне четири године.

Ваше коментаре на НПИ, током трајања јавне расправе, можете да упутите Канцеларији за еворпске интеграције на е-адресу: npi-rasprava@seio.sr.gov.yu