Информације Актуелности

ЕУ подршка од 3,4 милиона евра за унапређење локалне инфраструктуре

15. децембар 2021. | Београд

ЕУ подршка од 3,4 милиона евра за унапређење локалне инфраструктуре

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције,  објавио је јавни позив за пројекте локалне инфраструктуре за које је Европска унија определила 3,4 милиона евра. Позив је отворен до 31. јануара 2022. године, а право учешћа има 99 локалних самоуправа из два региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које су укључене у реализацију програма ЕУ ПРО Плус.

Локалне самоуправе треба да конкуришу са пројектима који доприносе бољем квалитету живота људи кроз унапређење јавних инфраструктурних објеката, укључујући и обнову и изградњу образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације. При избору пројеката посебна пажња биће усмереном на побољшање услова живота припадника и припадница угрожених група, као и на опоравак од последица ковида 19.  

Вредност појединачних пројеката ће се кретати у распону 42.000 до 170.000 евра док општине треба да суфинансирају пројекте у износу од минимум 15 одсто укупне вредности пројекта. У циљу побољшане одрживости пројекта, локалне самоуправе на позив могу да конкуришу и самостално али и у партнерству са другим локалним самоуправама, јавним предузећима и институцијама, као и са организацијама цивилног друштва и регионалним развојним агенцијама.

Позивом је  предвиђена подршка за изградњу или реконструкцију јавних објеката која треба да допринесе њиховој функционалности, као и унапређењу енергетске ефикасности јавних објеката, њихове приступачности, унапређењу и заштиту животне средине и урбане мобилности.

Више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници Јавни позив за пројекте локалне инфраструктуре док ће инфо-сесије бити одржане према доле наведеном распореду.

РАСПОРЕД ОДРЖАВАЊА ИНФОРМАТИВНИХ СЕСИЈА 

Инфо-сесије које ће бити одржане уживо:

●    21. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у Вишој пословној школи, у Лесковцу, Владе Јовановића 8.
●    22. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у хотелу Tami Residence, у Нишу, Дурмиторска 1. 
●   23. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у Регионалном центру за професионални развој, у Смедереву, Горанска бб.
●     21. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у хотелу Слобода, у Шапцу, Трг шабачких жртава бб.
●    22. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у Иновационом бизнис центру, на Златибору, Миладина Пећинара 2.
●   23. децембра 2021. године са почетком у 11:00 часова у хотелу Крагујевац, у Крагујевцу, Краља Петра И 18. 

Онлајн инфо-сесије можете пратити преко Google meet платформе:
●    24. децембра 2021. године од 11 до 13 часова, на следећем линку 
●    12. јануара 2022. године  од 11 до 13 часова, на следећем линку

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције,  има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.