Ј. Јоксимовић: Велики успех Србије, настављамо рад на новим кластерима

14. децембар 2021. | Брисел

 Ј. Јоксимовић: Велики успех Србије, настављамо рад на новим кластерима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је отварање кластера 4 у приступним преговорима Србије добра порука како за Србију, тако и за регион и саму ЕУ.

„То значи да је нова методологија жива и да након спроведених реформи следи конкретан напредак на европском путу. Данас смо потврдили да је ЕУ била озбиљна у намери да подигне кредибилност, видљивост и предвидљивост процеса, али и да смо ми озбиљно радили и потпуно се спремили да одговоримо на захтевне критеријуме које носи нова методологија”, изјавила је Јоксимовић.

Она је у изјави након Међувладине конференције ЕУ и Србије у Бриселу навела да је отварање кластера 4 резултат координираног напора целе Владе и председника Александра Вучића.

Додала је да је за отварање нових поглавља садржаних у кластеру 4 посебно био важан паралелни рад на реформи у области владавине права у земљи са фокусом на правосуђу и уставним амандманима.

Јоксимовић је оценила да је Србија добила снажну подршку земља чланица ЕУ за отварање кластера 4, који се односи на Зелену агенду, а што је по њеним речима тема која занима све грађане Србије, као и саму ЕУ.

„Препознато је све што смо урадили, као и мапа пута како ћемо даље, заједно са ЕУ, како у стратешком тако и у финансијском смислу”, оценила је Јоксимовић.

Јоксимовић, која је задужена за европске интеграције Србије, навела је и да је кластер 3 већ спреман да буде отворен у првој половини 2022. године током председавања Француске Савету ЕУ.

„Ми не стајемо ту, већ интензивно правимо планове за кластер 5 који се односи на пољопривредну политику, кохезију и ресурсе, а који се природно наслања на кластере 3 и 4 и где се реформе сукцесивно настављају и чине једну заокружену целину озбиљних реформи”, поручила је Јоксимовић.

Она је закључила да се отварањем кластера 4 отварају и могућности за довођење нових инвестиција из ЕУ у Србију и то у области заштите животне средине, енергетике и одрживе повезаности и додаје да је Србија припремила бројне пројекте од којих неке већ спроводи уз финансијску помоћ ЕУ.

Извор: Танјуг