Ј. Јоксимовић студентима уручила награде за најбоље радове

10. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић студентима уручила награде за најбоље радове

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уручила је данас признања награђеним студентима на конкурсу за најбоље радове о ЕУ за 2021. годину који је, како је додала, показао и заинтересоване и образоване младе људе спремне да допринесу напретку земље и европским интеграцијама.

Награде које подразумевају и новчани део од 85.000, 55.000 и 35.000 динара, као и могућност запошљавања у Министарству за европске интеграције добили су студенти мастер академских студија Сава Митровић и Јована Попова са Факултета политичких наука и Ивона Лескур са Филозофског факултета.

Награђени су за радове „Зелена агенда за западни Балкан, изазови и перспективе зелене транзиције и одрживог развоја Србије“, „Политика проширења ЕУ: ревидирана методологија, нови подстицаји и терминолошке забуне“ и „Мали корак за човека, велики за човечанство: преимућства Србије у превазилажењу последица пандемије и достизању одрживе будућности“.

Министар је нагласила да је циљ и овог петог конкурса МЕИ био да се чују визије и мишљења студената на актуелне теме везане за процес приступања и политике ЕУ коју Србија усваја.

Према њеним речима, на конкурс је пристигло 17 радова које су оцењивали професори Јелица Стефановић Штамбук, Владимир Вулетић и Маја Лукић Радовић.

„Теме награђених радова показале су да наши студенти добро промишљају и познају процес и виде његове шире аспекте, да прате све сто се дешава у Европи и свету као део заједничких политика“, рекла је министар и нагласила да је прошлогодишњи победник добио посао у МЕИ.

Добитник прве награде Сава Митровић рекао је да је важно да млади буду укључени у процес и да промисле о процесу приступања који се у јавности своди на критеријуме и политику условљавања, а не да је то трансформативни процес читавог друштва што је од суштинског значаја да се Србија из темеља промени.

Попова и Лескур изразиле су уверење да конкурс подстиче младе да разговарају о аспектима који морају бити регулисани у Србији ради заједничке будућност свих нас.

Министар им је награде уручила након првог дела конференције „Млади Србије о будућности Европе - идеје и визија“ која је организована као допринос Србије платформи Европске уније „Конференција о будућности Европе“, а коју је отворила.

На тој првој конференцији у низу у организацији Министарства за европске интеграције, посвећеној младима, говорили су и амбасадор Словеније Дамјан Бергант, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар, ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, представник ПКС Михаило Весовић и државни секретар из Министарства омладине и спорта Милан Савић.

Извор: Танјуг