Ј. Jоксимовић и координатори кластера о уставним амандманима

03. децембар 2021. | Београд

Ј. Jоксимовић и координатори кластера о уставним амандманима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић руководила је данас састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о активностима Владе Србије у процесу приступања Европској унији.

Размотрено је спровођење реформи у области кластера 1 - Основе, а пре свега ток уставне реформе и наредни кораци у спровођењу законодавства којим се омогућава већа независност и ефикасност правосуђа кроз иновирани начин избора носилаца правосудних функција - судија и тужилаца, а који имају за циљ да подигну ниво независности и ефикасности правосуђа у интересу свих грађана Србије и јачању правне сигурности.

Истовремено, како је саопштено, тиме се у потпуности у складу са највишим европским стандардима и најбољим правним праксама усклађујемо са неопходним реформама из приступног процеса и препорукама из Извештаја ЕК.

У том смислу изражено је и очекивање да ће у складу са принципима нове методологије преговора до краја словеначког председавања бити отворен најмање један кластер од два (кластер 3- Инклузивни раст и компетитивност и кластер 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност) за које је ЕК дала препоруку државама чланицама у Извештају ЕК о Србији за 2021. годину.

Извор: Танјуг