Ј. Јоксимовић: Лобирам за кластере, верујем да ће се потврдити уставне промене

03. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Лобирам за кластере, верујем да ће се потврдити уставне промене

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да интензивно тражи и лобира за отварање оба кластера, за шта је Србија добила позитивно мишљење у извештају о напретку и нагласила да би и отварање једног показало да процес проширења живи, да смо убрзали реформе, да идемо даље на европском путу.

„Мислим да смо заслужили два кластера. Интензивно тражим и лобирам за оба, али и један, посебно кластер четири, који је важан као зелена агенда и одржива повезаност, отвара могућност великим инвестицијама“, рекла је министар и нагласила и да очекује да ће грађани на референдуму 16. јануара гласати за потврђивање акта о промени Устава.

„Успели смо све то убрзавајући реформе“, рекла је и навела да је једна од најважнијих активности у односу на које је напредак и највише мерен управо реформа правосуђа.

Подсетила је да је све што је довело до препорука за отварање кластера урађено у току две најтеже године за човечанство и да на тој чињеници инсистира.

„Није исто спровести и прихватити нову методологију, реорганизовати се, укључити се на највишем нивоу, припремити комплексне и захтевне уставне реформе, сачувати економску стабилност, показати солидарност, отпорност, обезбедити најбољу здравствену заштиту, вакцине ... у ситуацији која није регуларна“, нагласила је.

Према њеним речима, учинити корак напред у таквој ситуацији утолико више показује спремност, решеност и флексибилност, функционалност и максималну посвећеност Србије реформама и одрживом напретку нашег друштва.

Додала је да је препорука за отварање кластера три или четири, између осталог, на неки начин заснована на ономе што се видело да Србија ради последњих годину две.

У Кластеру 1 је Поглавље 23 - владавина права, правосуђе, борба против корупције, организованог криминала, мањинска права, медијске слободе, рекла је министар и подсетила је да је спроведена озбиљна инклузивна и транспарентна припрема за промену Устава у делу који се односи на избор судија, тужилаца, заменика тужилаца, председника судова.

Циљ реформе је, како је додала, да се спречи политички утицај на судије, да би се јачала ефикасност, независност и пре свега независна улога треће гране - судске власти која омогућава правичан приступ правди, ефикасну правду и правосудни систем, што, између осталог, даје општу правну сигурност.

Изразила уверење да ће грађани разумети све то и у великом броју подржати акт о потврђивању уставних амандмана, након чега ће се кренути у доношење нових закона који треба да имплементирају нове уставне одредбе.

То је, како је нагласила велика и важна ствар прво за грађане, па за процес евроинтеграција.

„Очекујемо да Србија на међувладиној конференцији половином децембра отвори бар још један кластер - четири - зелена агенда или три - инклузивни раст и компетитивност“, рекла је она.

Јоксимовић је поводом одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел рекла да је наша обавеза да јој захвалимо за све учињено за западни Балкан, везано за наш европски пут.

Подсетила је да је Меркелова историјска личност не само за Европу, већ и за Балкан и нагласила да смо имали њену искрену подршку за све проблеме.

Додала је да је немачка канцеларка имала и сензибилитет за то колико је регион комплексан, колико су крхки односи.

Извор: Танјуг