Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање барем једног кластера

30. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање барем једног кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да до краја године Србији у приступним преговорима са ЕУ буде отворен барем један кластер од два за колико је Европска комисија дала препоруку.

Јоксимовић је новинарима казала да ће то да ли ће бити отворен један или два кластера зависити од процене сваке земље чланице, а договор се доноси консензусом.

„Видећемо да ли ће то бити Кластер 4 или Кластер 3 или оба. Очекујем да конкретан и важан корак направимо у овом процесу“, казала је Јоксимовић.

Подсећа да је Европска комисија јасно у Извештају о напретку земље препоручила отварање два кластера са Србијом, Кластер 3 - инклузивни раст и конкурентност и Кластер 4 - зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Истиче да по новој методологији, први пут је Извештај о напретку писан уз активно учешће и контрибуцију земаља чланица.

„Било би заиста необично да сада земље чланице не подрже отварање макар једног кластера ако су сви заједно учествовали у писању тог Извештаја и у закључцима који препоручују отварање“, каже Јоксимовић.

Каже и да се рад на уставним амандманима данас у потпуности приводи крају, у смислу да ће у Народној скупштини бити усвојен читав низ аката који заокружују процес припреме свих неопходних процедура за измену Устава у погледу правосуђа, начина бирања носилаца правосудних функција и да ће бити фиксиран датум за одржавање референдума.

Додаје да тиме Србија заиста заокружује најважнији сет активности на који су је ЕУ и земље чланице усмериле да је то кључно.

„Тако да заиста мислим да би било веома необично да не отворимо ниједан кластер“, наводи Јоксимовић.

Извор: Танјуг