Трибина о утицају пандемије на насиље над женама у Србији

25. новембар 2021. | Београд

Трибина о утицају пандемије на насиље над женама у Србији

Ове године више жена затражило је смештај у Сигурној кући у Београду него што је то било у претходној години, речено је данас на трибини „Утицај пандемије на насиље над женама у Србији“ одржаној поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да је Србија и пре пандемије урадила много на усклађивању са највишим међународним и глобалним акцијама и документима у борби против родно заснованог насиља.

Додала је да се 2020. и 2021. године, као тешким годинама за цело човечанство, ниједног тренутка није стало са унапређивањем законодавног оквира у тој области.

„Прошле године смо приступили изради важних докумената који су кулминирали тиме да смо у мају ове године усвојили Закон о родној равноправности као темељни, кровни закон, као и измене и допуне закона о борби против дискриминације“, рекла је Јоксимовић.

Навела је да је претходно урађена и стратегија превенције насиља за период од 2021. до 2030. године као акциони документ који ће да дефинише кораке у имплементацији закона и додала да је средином октобра ове године усвојена национална стратегија за родну равноправност за период 2021-2030. године.

„Уз све то, један од најважнијих корака је и обезбеђивање адекватног финансијског извора не само из републичког буџета и спуштањем на локалну самоуправу, што је такође врло важно да свака локална самоуправа има радно тело које ће се бавити овим питањима, већ и да повучемо значајна финансијска средства која нам као земљи која приступа ЕУ стоје на располагању за бројне пројекте из области пре свега економског оснаживања жена“, рекла је Јоксимовић.

Додала је да се то претходних неколико година успешно радило и поменула да се сада иде у програм ЕУ ПРО Плус који ће значити 40 милиона евра за укупни локални економски развој од чега ће, каже Јоксимовић, значајан део ићи за подстицање женског предузетништва.

Министарка за заштиту животне средине и председница Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић рекла је да су остварени помаци, али да још доста тога треба да се уради када је реч о решавању проблема насиља над женама.

„Трудимо се да током читаве године радимо на решавању овог проблема. Залажемо се за нулту толеранцију на насиље“, рекла је Вујовић на трибини одржаној у Београду.

Како је истакла, остварени су помаци када је у питању економско оснаживање жена жртава насиља. „Од 2015. године, када је формиран Савет за родну равноправност Града Београда, имамо резултате. Имамо сарадњу са друштвено-одговорним компанијама када је у питању економско оснаживање жена“, рекла је Вујовић.

Подсетила је да је Град Београд 2017. године потписао европску повељу о родној равноправности, као и да је већина београдских општина формирала локалне савете за родну равноправност.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је да у 2020. години нису имали забележене пријаве које говоре о повећаном насиљу.

„Ради се о евиденцији која вероватно није сто посто адекватна, али не можемо да кажемо да су ти бројеви у порасту, ако нису. Према евиденцији којом располажемо, а она потиче од свих здравствених установа, имамо забележених 3.282 случаја насиља над женама у 2020. години“, рекла је Јовановић.

Како је додала, 53 одсто жена је са елементима тегоба које могу указати на насиље дошло код лекара опште медицине, шест одсто у службе гинекологије и здравствене заштите жена, 30 одсто таквих случајева је регистровано у службама хитне медицинске помоћи, а остатак у осталим установама.

Додала је да је, према активностима које је иницирало Координационо тело за родну равноправност Владе Србије, спроведено истраживање које је показало да је прошле године у периоду март, април, мај број пријављених случајева насиља био мањи него у истом периоду 2019.

Секретарка за социјалну заштиту Београда Наташа Станисављевић је рекла да у главном граду током пандемије корона вируса није било више пријављених случајева насиља у породици.

С тим у вези, прецизирала је да је у првих десет месеци ове године у Градском центру за социјални рад било евидентирано 3.718 нових пријава за насиље. Подсетила је да је насиље кривично дело које, како је истакла, свако треба да пријави, не само жртва насиља, већ и остали чланови друштва који га примете.

Координаторка Сигурне куће у Београду Весна Станојевић је рекла да пандемија корона вируса није много утицала на ситуацију са насиљем у породици, када је у питању Сигурна кућа. Навела је да прошле године нису имали повећан број позива, а телефон је био отворен 24 сата. Међутим, Станојевић је изнела податак да су прошле године имали 24 убијене жене што, додала је, говори о томе да се насиље дешавало, али да није било пријављивано.

„Како је почела 2021. година, знали смо да ће да буде неупоредиво лошија јер се број пријављеног насиља и насилника енормно повећавао и већи број жена је тражило смештај у Сигурној кући, него што је то било у претходној години“, рекла је Станојевић.

Трибину „Утицај пандемије на насиље над женама у Србији“ организовао је Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда уз сарадњу са удружењем „Амикус“ и Адриа медија групом.

Извор: Танјуг