Барба-Пера: Зaпадном Балкану послати хитно позитиван сигнал

19. новембар 2021. | Мадрид

Барба-Пера: Зaпадном Балкану послати хитно позитиван сигнал

Сматрамо да управо сада Европска унија треба да пошаље веома јак сигнал, позитиван сигнал да желимо да земље кандидати што пре постану део наше породице, поручио је данас државни секретар за Европску унију у Министарству спољних послова Шпаније Хуан Гонсалес-Барба Пера.

Он је у свом излагању на конференцији под називом „Следеће проширење ЕУ: перспективе и препреке", која је одржана данас у Мадриду и на којој је учествовала и српски министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, нагласио да је неопходно хитно отворити кластере три и четири у случају Србије, а да је у случају Северне Македоније и Албаније, неопходно да преговори отпочну што пре.

Барба Пера је рекао да је данашњи скуп веома посебан догађај, који су организовали Словенија, као председавајућа ЕУ у сарадњи са две водеће експертске организације, Краљевским институтом Елкано и Стратешким форумом Блед, и да је конференција нека врста заједничког настојања и указивања на значај коју у Шпанији придају билатералној сарадњи са Западним Балканом и важности у контексту Европске уније.

Он је појаснио да тај став проистекао из веровања у јаку Европу и чињенице да ће од тога сви имати користи.

„Очигледно је да ће све те земље, када буду напредовале у преговарачком процесу и када се буду придружиле Европској унији, уживати велике користи које приступање Европској унији свима доноси, али ће то важити и за све остале у Европи. И ми ћемо исто имати користи, као што је то осетила и Шпанија у при претходним проширењима ЕУ“, поручио је Барба Пера.

Државни секретар у Министарству спољних послова Словеније Гашпер Довжан рекао је да оно оно чега треба да буду сви свесни јесте да је проширење кључно стратешко питање за Европу и да је оно одавно предвиђено, не само од Европског савета у Солуну 2003. године, већ и раније, практично падом Берлинског зида, када је добијено обећање и прилика за уједињену Европу.

Он је рекао и да је Унија тек на пола пута у том послу све док Западни Балкан, не само буде окружен државама чланицама Европске уније, већ и кад постане њен део.

Довжан је нагласио да је свима добро познат став да за словеначко председништво не постоји замена за проширење и да они заиста верују да проширење има трансформативну моћ, односно како је рекао , да је то политика која може донети промену и побољшање у економском, социјалном и безбедносном смислу.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће Шпанија подржати отварање два кластера у оквиру евроинтеграција Србије уз оцену да тема проширења ЕУ ипак добија све више на значају у самој Унији и поред бројних изазова и стагнације коју сви у региону мање или више осећају.

Како је навела, то је потврдила и данашња конференција у Мадриду, која је по њој изузетно важан формат у коме је могла да представи шта је Србија урадила, шта очекује у наредном периоду и шта види као потенцијалне изазове, не само за Србију и процес проширења, него и за цео Западни Балкан.

„За нас и за наше грађане, Шпанија је несумњиво један од највећих пријатеља у Европској унији, имамо изузетне билатералне односе и то је држава која је доследна у својој принципијелној политици и према проширењу и према Србији“, поручила је Јоксимовић.

Као најважнију порука са данашњег састанка, посебно билатералног састанка са државним секретаром за европске послове Шпаније Хуан Гонзалес Барба Пером, Јоксимовић је издвојила то што је Шпанија најавила да ће подржати отварање оба кластера са Србијом ,Кластера 3, који се односи на инклузивни раст и конкурентност и Кластер 4, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност.

Јоксимовић је на конференцији која је организована у координацији са словеначким председавањем Европској унији у Мадриду учествовала на позив директора Института Елкано Чарлса Пауела.

Извор: Танјуг