Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Шпанија ће подржати отварање два кластера

19. новембар 2021. | Мадрид

Ј. Јоксимовић: Шпанија ће подржати отварање два кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће Шпанија подржати отварање два кластера у оквиру евроинтеграција Србије уз оцену да тема проширења ЕУ ипак добија све више на значају у самој Унији и поред бројних изазова и стагнације коју сви у региону мање или више осећају.

Како је навела, то потврђује и конференција под називом „Следеће проширење ЕУ: перспективе и препреке", која је одржана данас у Мадриду, а на којој је Јоксимовић учествовала.

„За нас и за наше грађане, Шпанија је несумњиво један од највећих пријатеља у Европској унији, имамо изузетне билатералне односе и то је држава која је доследна у својој принципијелној политици и према проширењу и према Србији", казала је Јоксимовић.

У том смислу, додаје, конференцију сматра изузетно важним форматом у коме је могла да представи шта је Србија урадила, шта очекује у наредном периоду и шта види као потенцијалне изазове, не само за Србију и процес проширења, него и за цео Западни Балкан.

Као најважнију порука са данашњег састанка, посебно билатералног састанка са државним секретаром за европске послове Шпаније Хуан Гонзалес Пера Барбом, Јоксимовић је издвојила то што је Шпанија најавила да ће подржати отварање оба кластера са Србијом - Кластера 3, који се односи на инклузивни раст и конкурентност и Кластер 4, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност.

Шпанија сматра да је Србија, онако како је и Извештај о напретку земље показао, заиста доста урадила у претходним годинама, казала је Јоксимовић и додала да сматрају да је у претходним месецима интензивирано рађено у складу с принципима нове методологије и у области владавине права и у области испуњавања свих критеријума који су неопходни за отварање Кластера 3 и Кластера 4.

Јоксимовић подсећа да Кластер 3 има осам поглавља, као и да Кластер 4 има четири поглавља.

Наводи да јој је Пера Барба пренео да Влада Шпаније сматра да је подршка за отварање оба кластера кредибилан одговор Европске уније и, бар с њихове стране, дакле Шпаније, на све оно што је Србија показала у претходном периоду.

Како каже, подршка отварању кластера је кредибилна, посебно имајући у виду тежину ситуације за целу Европску унију због пандемије ковида и за сам регион, па наравно и за Србију.

„Сматрају да је важно да нисмо губили ентузијазам, да смо се заиста на активан начин припремили да одговоримо захтевима нове методологије, да урадимо све што је до нас да се тај процес убрза и да добије нову динамику, али, ево кажем, то ће зависити од одлуке свих држава чланица", казала је.

Јоксимовић сматра да је јако важно што нам је Шпанија послала позитивну поруку јер је, како каже, Шпанија велика земља, важна земља.

„Иако су све државе чланице важне, за нас је овакав став битан јер је реч и врло угледној земљи ЕУ и нашем великом пријатељу. Мени лично и као главном преговарачу и министру за европске интеграције увек значи да чујемо и да добијемо подршку од Шпаније за оно што је део нашег приступног процеса тако да та најава да ће подржати отварање оба кластера за нас је и додатни доказ о заиста добрим билатералним односима које имамо и једној искреној подршци Шпаније целом региону, али и Србији посебно", казала је Јоксимовић.

На самој конференцији, на семинару где су учествовали и представници из региона било је доста изречених фрустрација у односу на политику проширења ЕУ, посебно у вези са ситуацијом са Северном Македонијом и условљавањима билатералним која постоје на њиховом европском путу, казала је Јоксимовић.

Додаје да су ту били и представници Албаније, Црне Горе и да се показало да већина партнера у региону осећа неку стагнацију процеса.

Како каже, сматра да би требало да будемо мало оптимистичнији сви, јер на крају крајева, све се ради због друштава у региону и држава.

Додаје да и државе региона очекују да то буде праћено на кредибилан начин приступним процесом, односно динамиком приступног процеса која ће пратити реалне реформе које се спроводе у нашим друштвима.

Верује да ће Србија до краја словеначког председавања на Међувладиној конференцији направити неки важан корак.

„Да ли ће то бити отварање једног кластера или два, то још увек не могу да потврдим зато што државе чланице још увек анализирају и даће своје виђење да ли је Србија заслужила један или два. Ја лично сматрам и апсолутно врло отворено о томе говорим да смо ми одавно заслужили напредак у преговорима", нагласила је.

Како каже, и шпанска јавност и учесници у Институту Елкано, шпанском институту који се бави најважнијим питањима спољне политике, имају лепе речи о Србији и у погледу одговорности током мигрантске кризе и у погледу одговора на пандемију, вакцинације, солидарности која је показана, не само с регионом већ и са Европском унијом.

Јоксимовић додаје да се чуло да они виде Србију на начин да не пита само шта Европска унија може да уради за нас, већ шта је оно што и ми можемо да у овој позицији урадимо и за наше комшије и за остатак Европске уније и како да допринесемо оснаживању и јачању целог европског континента.

Према њеним речима, на конференцији су говорили и о томе да ли би представници Западног Балкана требало да учествују на Конференцији о будућности Европе.

„Мој став је био врло јасан - ако рачунате на нас кад су изазови у питању, онда морате да дате прилику и грађанима и Србије и свих других друштава у региону Западног Балкана да кажу како ми видимо будућност целог европског континента", казала је.

Додаје да се разговарало и о другим билатералним питањима.

Јоксимовић је на конференцији која је организована у координацији са словеначким председавањем Европској унији у Мадриду учествовала на позив директора Института Елкано Чарлса Пауела.

Извор: Танјуг