Информације Актуелности

Дијалог: Грађани верују Влади у борби против пандемије

10. новембар 2021. | Београд

Дијалог: Грађани верују Влади у борби против пандемије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је, током дијалога са Националним конвентом на тему „Јавно здравље, ковид и вакцинација“, у којем су учествовали и председница Владе Србије Ана Брнабић, министри Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић и, између осталих, представник Синдиката лекара и фармацеута Србије Ранко Панић, да је тачно да је просек вакцинације у Србији нижи од просека у другим европским земљама, али је неопходно утврдити шта је довело до тога, да ли постоји икаква одговорност Владе или је она и на одговорним зрелим грађанима Србије.

„Сматрам да грађани Србије верују држави“, рекла је она и нагласила да су у годишњим извештајима јасно доступни подаци које мере и кораке је спровела Србија, а доступан је и годишњи Извештај Европске комисије где је наведено да је наша влада уложила озбиљне напоре који су донели резултате од седме недеље, да је Србија ускладила мере у складу са препорукама СЗО, да је у јануару започела успешну кампању вакцинације, да је била лидер у региону, донирала 600.000 доза...

Констатују, како каже, и успешну везу српских институција са европским у свим фазама пандемије. Министар је додала и да је усвојена преговарачка позиција за Поглавље 28, као и да су многа питања већ решена.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је сигурна да сваки грађанин Србије осећа да је држава уз њега, али је и нагласила да вирус у опакој игри не може да буде побеђен ако сваки појединац не преузме ствар у своје руке и заштити себе и околину. „Једино тако смо сигурни да ћемо победити“, рекла је Кисић Тепавчевић.

У првом делу дијалога, обележеног дискусијом коју је покренула представница Конвента Наташа Драгојловић, рекавши да су Канада и канадски премијер Џастин Трудо пример како се треба односити према грађанима, посебно имајући у виду његову поруку да је Влада Канаде уз њих, Кисић Тепавчевић је нагласила да без заједничке борбе нема победе јер не постоји чаробни штапић нити било шта што иједна влада може да уради да би вирус нестао.

„Имамо вакцине, новоотворене болнице, безброј урађених ствари, направљени су крупни кораци који деценијама нису били урађени... Све то почиње да се подразумева, што је и добро, јер значи да су грађани сигурни да имамо хуман здравствени систем“, рекла је она.

Председница Владе Ана Брнабић говорила је о резултатима које је остварила влада током пандемије, од набавке вакцина, респиратора и најсавременијих лекова, преко отварања ковид болница, али и важности дигитализације која ће довести до фундаменталних промена у здравству.

„Да је комплетно здравство било дигитализовано на почетку ове пандемије не бисмо имали толике проблеме са тестирањем... Делимо мишљење да ће здравство бити једна од ствари које ће се тицати националне безбедности, неопходно је да буде ефикасно“, рекла је она и додала: „Увећавали смо и капацитете тестирања, обраде тестова, толико је увећано да данас можемо да обрадимо и до 25.000 тестова, а на почетку смо могли око 500 до 1.000 дневно.“

Брнабићева је подсетила да је важно да се разговара о вакцинацији, али је и нагласила да има утисак да грађани Србије више верују домаћим произвођачима, тако да ће проширивање капацитета Торлака и две нове производне линије повећати поверење грађана и довести до масовнијег вакцинисања.

Председница Владе је изразила жаљење што је држава током читавог трајања пандемије и борбе за очување здравља била крива за све, а ни за шта заслужна.

„Поносна сам на оно што смо урадили, како смо се борили и жао ми је што смо сведочили разноразним злоупотребама, што су се чули потпуно дијаметрално супротни ставови о томе шта треба или не треба да радимо и то од врло важних организација, и што смо сносили последице таквих неодговорних политика и одлука“, рекла је Брнабић.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је Србија урадила све што је било до ње у борби против корона вируса. Према његовим речима, у Србији је током пандемије 30 одсто оболелих од корона вируса имало приступ болничком лечењу за разлику од земаља ЕУ, где је то могло од седам до 12 одсто. Сви треба да знају чињеницу да је ретко у којој земљи на болничко лечење могло бити примљено толико људи оболелих од корона вируса као у Србији, истакао је Лончар.

„Није битно шта је неко рекао, већ шта је урадио, могу да изађем и кажем: 'Људи, ево, водим вас све на Месец' и ви да ме похвалите... битно је шта је урађено и шта су грађани и пацијенти осетили и како пролази здравствени систем“, додао је министар здравља.

Он је подсетио да је од јануара запослено 3.827 лекара и медицинских сестара и нагласио да су највећи терет изнели млади лекари и сестре уз огромну помоћ старијих и искуснијих који су их обучавали. „Млади који су ушли у систем, деца која су била на специјализацији... сви су ушли у систем, стекли знање и сада имају искуство. Они држе ковид болнице, то је оно благо што имамо и то мора да буде будућност српског здравства. Потребна нам је смена генерација и та деца морају да спроведу нови концепт здравства“, рекао је он.

Министар је рекао да ће уз њихово искуство и знање и уз помоћ која треба да им се да, та генерација променити комплетну слику здравства. Према речима Лончара, део анализа је у току да би се утврдила ефикасност вакцина, лекова, мера ...

Извор: Танјуг