Ј. Јоксимовић: Србија може да буде задовољна Извештајем ЕК

05. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија може да буде задовољна Извештајем ЕК

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија може да буде задовољна Извештајем Европске комисије о напретку наше земље у процесу евроинтеграција додајући да сматра да управо овај Извештај показује да нова методологија постоји и да је жива.

Јоксимовић је на пленарној седници Националног конвента о ЕУ казала да је Извештај Европске комисије показао и да су ЕК и земље чланице прихватиле примену нове методологије истичући да су то учинили јер им је управо Србија својим радом то и омогућила.

„Ми смо им то омогућили зато што је нашим радом омогућено да се нова методологија примени на једну земљу која већ преговара", казала је Јоксимовић.

Истиче да са пуно кредибилитета, материјалних доказа и методолошких чињеница, може да се каже да је остварен завидан напредак Србије у тешким околностима изазова и криза изазваних пандемијом за цео свет и за нас.

„Можда израз завидан не би био добар да су уобичајене околности, али у овим околностима, ове оцене говоре ако не о завидном напретку, онда о завидном ентузијазму и отпорности и посвећености државе, друштва, грађана, укупно гледано земље, да се посвети наставку реформи које су кључне за демократизацију друштва, али су важне и за процес евроинтеграција", навела је.

Као додатни изазов са којима смо се суочили Јоксимовић је поменула транзициони период нове методологије који је трајао око годину и по дана.

Јоксимовић истиче да транзициони период није изазов само зато што земље кандидати нису биле спремне, већ и зато што је постојала дилема између земаља чланица како ће се применити.

Додаје да је било потребно наћи и начин да се направи разлика између земаља које већ преговарају по старој методологији, што је случај са Црном Гором и Србијо, као и са онима које тек треба да започну преговоре - Албанија и Северна Македонија.

„То су били додатни изазови за Владу", каже Јоксимовић и додаје да је Влада заједно са председником Републике, показала висок ниво зрелости за тај процес и промену која се десила у овим околностима.

Истиче и да Србија није користила пандемију вируса корона као изговор да смањи интензитет спровођења реформи-

Напротив, како каже, усред тако згуснуто проблематичних околности за све, у Србији су се консолидовали и потпуно решено прихватили нову методологију.

Јоксимовић каже да је први корак био успостављање нових структура којима ће се обухватити и имплементирати критеријуми нове методологије почевши од новог механизма вођења координације приступних преговора, редефинисања свих других структура и појачано политичко вођење процеса посебно у домену политичких критеријумима и владавини права.

„Ту су се и премијерка и председник укључили у тај део праћења и мониторинга дела у области владавине права што је резултирало много ажурнијом и ентузијастичнијом акцијом свих административних капацитета", каже Јоксимовић.

Наглашава да у претходне две године нису изостале реформе па да због тога није дошло до отварања поглавља по старој методологији и каже да је у ствари постојао проблем са транзиционом применом.

„То што нисмо отворили поглавље последње две године, то не значи да је за нас процес стао, то не значи да ми нисмо радили и да нисмо чак и по старој методологији припремили читав низ преговарачких позиција тада појединачних поглавља и имали у том тренутку спремних пет преговарачких поглавља која су сада прегруписана у три кластера", казала је.

Коментаришући критике да су поједине оцене у Извештају остале на нивоу прошле године, Јоксимовић наглашава да то није тачно.

„Није то исто, већ додатни напредак у односу на онај који је нотиран у прошлогодишњем Извештају. То је логика којом се служимо у анализи Извештаја и методологија којом се служи ЕУ и сада и чланице", наводи.

Када је реч о оцени политичких критеријума, Јоксимовић каже да су све области означене са напретком, који је негде лимитиран.

Наводи и да има сазнања да је била идеја да се у делу правосуђа да и оцена доброг напретка, али да то није учињено јер није завршен процес уставних промена.

„То не видим као проблем јер уставни амандмани су комплексан процес", казала је.

Јоксимовић је рекла да није задовољна тиме што у Извештају у делу који се односи на превенцију корупције и посебно у одељку испуњавања Грецо препорука, нису побројане све препоруке, којима су и Влада, али и све институције приступиле.

Додала је да су 29. октобра послали нови извештај ГРЕКО у којем су побројали све активности и да се сада очекује нови извештај.

Извор: Танјуг