Ј. Јоксимовић: Владавина права кључна за европски пут Србије

03. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Владавина права кључна за европски пут Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Шведске Аника Бен Давид разговарале су данас о процесу приступања Србије Европској унији, билатералним односима и о актуелним питањима у региону у контексту европских интеграција.

Министар Јоксимовић представила је саговорници активности Владе Србије после усвајања Извештаја Европске комисије о Србији за 2021, истакавши да тај документ, који је објективно сагледао све наше реформске напоре, представља мапу пута за даље приступање ЕУ.

„Европска комисија је уважила резултате које смо постигли у јачању владавине права, као и у економским реформама, чији успех је показатељ отпорности нашег друштва у време глобалне кризе", рекла је министар.

Нагласила је да Србија наставља да одговорно ради на достизању свих мерила из преговарачких кластера, наведено је у саопштењу.

Јоксимовић је посебно указала на процес актуелне уставне реформе који ће резултирати већом независношћу судства, као и на активности на унапређењу медијског законодавства, достизања родне и сваке друге равноправности у друштву.

„Верујем да ће Шведска као пријатељска земља и важан развојни партнер Србије уважити препоруку ЕК за отварање свих поглавља у оквиру кластера 3 - Инклузивни раст и компетитивност, у којем је осам преговарачких поглавља, као и кластера 4, са укупно четири поглавља, који се односи на зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност”, рекла је министар.

Истакла је да би и за Србију и за наш регион таква одлука држава чланица ЕУ била веома важан сигнал и још једна потврда заједничке европске будућности.

Амбасадорка Аника Бен Давид изјавила је да Шведска подржава европску интеграцију Србије и нагласила да њена земља са пажњом прати и помаже реформске активности Владе Србије, нарочито оне у области владавине права, које су и најважније мерило за убрзање преговора о приступању Европској унији.

Саговорнице су истакле нову перспективу развојне помоћи у реформском процесу Србије коју је Шведска и до сада пружала Србији на европском путу, као један од најзначајнијих билатералних развојних партнера.

У наредном седмогодишњем периоду Шведска планира да највећи део развојне помоћи усмери на остваривање циљева Зелене агенде и јачање владавине права у Србији, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг