Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Извештај добра основа за напредак у процесу европских интеграција

26. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Извештај добра основа за напредак у процесу европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло Ло Кашо разговарали су данас о европској интеграцији Србије, билатералним односима и о актуелним питањима у Европској унији.

Министарство је саопштило да је Јоксимовић информисала саговорника о активностима Владе Србије након усвајања Извештаја Европске комисије о Србији за 2021. годину.

Додаје се да је нагласила да је овај документ објективно сагледао све што је наша земља постигла до сада на путу приступања ЕУ.

„Посебно је значајно што су уважени резултати у додатној демократизацији друштва и у економским реформама, које су довеле до тога да појачани степен отпорности наше привреде омогући стабилност за све наше грађане у доба глобалне кризе“, рекла је министар.

Јоксимовић је посебно указала на све постигнуто у области владавине права, пре свега на процес уставне реформе који води већој независности судства.

Истакла је рад на унапређењу и спровођењу медијског законодавства, као и на чињеницу да је Србија још у мају достигла сва мерила за отварање још два кластера.

„Чињеница да је ЕК у Извештају навела да је Србија потпуно испунила све критеријуме за отварање свих поглавља у оквиру кластера 3 - Инклузивни раст и компетитивност, у којем је осам преговарачких поглавља, као и кластера 4, са укупно четири поглавља, који се односи на зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност, за нас је добар сигнал да ће се државе чланице ЕУ руководити пре свега тим оценама када буду одлучивале о наставку преговора са Србијом", истакла је Јоксимовић.

Додала је да за такву одлуку очекује и подршку Италије до краја ове године.

Амбасадор Ло Кашо изјавио је да Италија поуздан партнер Србије на њеном европском путу.

Како се наводи, он је нагласио значај свеобухватног реформског напретка који је евидентиран у Извештају Европске комисије, а посебно је издвојио онај у области владавине права, који је и кључно мерило за убрзање преговора.

Извор: Танјуг