Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Љубљани

19. октобар 2021. | Љубљана

Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Љубљани

У Љубљани, главном граду Словеније, отворена је двадесета по реду изложба фотографија „Примењена носталгија”, овог пута посвећена Београду и Љубљани, чији су аутори Немања Панчић и Манца Јуван.

Отварајући изложбу, начелник одељења за комуникације у Министарству за европске интеграције Ивана Ђурић, нагласила је да овом изложбом желимо да истакнемо важност сарадње у области културе и стваралаштва између двеју земаља, али и да укажемо на значај који словеначко председавање ЕУ има за Србију. Ово је дугогодишњи пројекат културне сарадње који је пружио прилику  великом броју фотографа да искажу своје уметничко виђење европских престоница.

Ђурић се осврнула на чињеницу да пандемија још увек траје, и у том смислу захвалила градоначелнику Љубљане и Туризму Љубљана који су омогућили да после две онлајн изложбе, с Немачком и Португалијом, имамо изложбу на отвореном, на шеталишту у Љубљани. Ова изложба јединствена је прилика да се укаже на то да Србија као кандидат за чланство у ЕУ дели заједничке европске идеје и вредности како са Словенијом, тако и са осталим државама чланицама.

Изложба је организована уз изузетан труд словеначке и српске стране, посебно захваљујући Амбасади Републике Словеније у Србији и Амбасади Републике Србије у Љубљани, који су радо прихватили ову иницијативу и помогли око реализације.

Изложби је присуствовао и први саветник амбасаде Србије у Словенији Александар Гаталица.

Грађани и посетиоци Љубљане фотографије могу погледати до 10. новембра, након чега се изложба сели у Београд.