Брнабић и Јоксимовић са Жиофреом о приступању ЕУ

15. октобар 2021. | Београд

Брнабић и Јоксимовић са Жиофреом о приступању ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације ЕУ у Београду Емануелеом Жиофреом, са којим су разговарале о најважнијим актуелним питањима у процесу приступања Србије ЕУ.

Председница Владе информисала је амбасадора Жиофреа о најновијим реформским активностима које се спроводе у оквиру кластера 1 - Основе, односно о унапређењу владавине права, саопштено је из Владе Србије.

Како је Брнабић нагласила, Влада Србије данас је добила још једну потврду да је уставна реформа у складу са највишим европским стандардима, јер је Венецијанска комисија на пленуму заседања, потврдила позитиван оквир за наставак измена Устава Србије у правцу заокруживања процеса независности правосуђа и то до краја године.

Такође, премијерка је обавестила амбасадора да је Влада Србије на јучерашњој седници усвојила више важних докумената чије спровођење представља предуслов за даљи демократски развој друштва.

Стратегија за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године, има за циљ да брже допринесе остваривању родне равноправности и побољшање свакодневног живота жена и мушкараца у Србији, рекла је председница Владе.

Она је додала да ће спровођењем стратегије наши грађани и грађанке имати права у складу са највишим европских стандардима у овој области и пружаће равноправан допринос развоју друштва у којем живе.

Министар Јоксимовић обавестила је шефа Делегације ЕУ о садржају јуче усвојене Националне стратегије за процесуирање ратних злочина у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године.

„Овај документ још један је од резултата наше апсолутне посвећености јачању владавине права. Спровођењем мера предвиђених Националном стратегијом допринећемо већој ефикасности суђења за ратне злочине, омогућавању приступа правди за све жртве тих злочина, расветљавању судбине несталих лица и посебно, неговању културе сећања и дијалога. Сва ова начела одлика су демократских правних поредака и Србија је одлучна да та начела спроведе по највишим стандардима, градећи партнерске односе и у региону и са међународним институцијама, које имају надлежности по овим питањима“, истакла је Јоксимовић.

Ана Брнабић посебно је саговорника известила о недавно усвојеном Предлогу закона о Заштитнику грађана, који је послат Народној скупштини на усвајање, а који има за циљ да оснажи независност те институције у складу са свим међународним стандардима.

Такође, посебно је било речи о садржини новог Предлога закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који ће успоставити додатне механизме за побољшање транспарентности у раду органа јавне власти.

Брнабић је уверена да ће напредак који је Влада Републике Србије остварила у првој години свог рада, у области владавине права, бити верификован у предстојећем Извештају Европске комисије о Србији за 2021. и да ће бити довољан основ државама чланицама да дају препоруку да у преговорима о приступању ЕУ наша земља до краја године отвори кластере за које је у потпуности спремна. Премијерка је нагласила да је реч о кластеру 3 - конкурентност и инклузивни раст и кластеру 4 - зелени договор и одржива повезаност.

Министар Јоксимовић додатно је информисала Делегацију ЕУ о пресеку стања у та два кластера, односно о чињеници да је је Србија достигла сва мерила за отварање укупно 12 поглавља која су њима обухваћена.

Амбасадор Жиофре захвалио је премијерки Брнабић на томе што је била домаћин састанка и редовно достављала информације о реформама у домену владавине права у Србији, наводи се у саопштењу.

Он цени прилику за високо ангажовање на реформама на пољу владавине права, које су кључне за напредак Србије ка приступању ЕУ.

Ово је приоритет за ЕУ и државе чланице ЕУ које веома пажљиво прате развој догађаја у Србији.

Србија је континуирано ангажована у транспарентним и инклузивним реформским процесима и благовременој примени у кључним областима као што су борба против корупције и организованог криминала, независност судства, основна права, ратни злочини и медијско окружење.

Жиофре је нагласио да то нису само приоритети ЕУ, већ области које би имале велики позитиван утицај на српско друштво, грађане и привреду.

Амбасадор Жиофре је прецизирао да ће годишњи извештај Европске комисије за Србију, чије се објављивање очекује овог месеца, пружити смернице и јасне приоритете за Србију у даљем усклађивању са законодавством и праксом ЕУ о свим преговарачким поглављима у процесу приступања ЕУ.

Он је подсетио да је Европска унија већ ангажована у широком пакету финансијске помоћи за подршку Србији у реформским процесима и да се ова подршка може додатно повећати у наредној години.

Амбасадор Жиофре је такође говорио о очекивањима ЕУ да се мере договорене у оквиру Међупартијског дијалога благовремено спроведу на инклузиван и транспарентан начин, заједно са препорукама ОДИХР-а, како би се поставили одговарајући услови за изборе предвиђене за следећу годину, додаје се у саопштењу.

Извор: Танјуг