Ј. Јоксимовић: Србији од Немачке 309 милиона евра развојне помоћи

11. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србији од Немачке 309 милиона евра развојне помоћи

Заједничка декларација о намерама у вези са стратешком сарадњом у области климатског деловања између Србије и Немачке, вредна 309 милиона евра, представља важан импут и у реформском процесу, а од чега ће велику корист имати и грађани, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Она је данас у Влади Србије потписала Декларацију са државним секретаром у немачком Министарству за економску сарадњу и развој Маријом Флахсбарт, а након потписивања, којем су присуствовали председница Владе Ана Брнабић и амбасадор Немачке Томас Шиб, Јоксимовић је нагласила да Србија и Немачка на тај начин још једном потврђују спремност да се заједнички придруже глобалној иницијативи за спречавање климатских промена и да заједнички на одржив и ефикасан начин раде на зеленој, отпорној и одрживој економији.

Према речима министра, Декларација је веома важна на европском путу, један од важних корака у самом процесу преговора, а који би, како је рекла требало ускоро да уследи у односу на извештај о напретку и бројне реформе владавине права које је Србија последњих неколико месеци интензивирала и појачала.

„Надам се да ћемо бити у могућности да отворимо кластер четири који покрива све ове теме“, рекла је министар и додала да се током дана настављају разговори о областима где ће нас Немачка посебно подржати, а то су оне из кластера 4 енергетика, транспорт, заштита животне средине, трансевропске мреже, климатске промене и дигитализација.

„Ово је важан импут и у реформском процесу преговарачког процеса“, рекла је Јоксимовић и нагласила да сматра да ће питања зелене економије и обновљивих извора енергије бити важна питања у годинама које долазе.

Нагласила је да је износ од 309 милиона који је Србија добила, највећи у последњих десетак година од када ради са Немачком на тему развојне сарадње.

Такође, навела је да је ће на основу Декларације Србија направити институционални модел и да ће кроз снажну радну групу, која ће се састојати и од немачке техничке и експертске помоћи, наставити да ради стратешке документе о декарбонизацији, емисији ЦО2, обновљивим изворима енергије.

Подсетила је да је циљ да цела Европа буде климатски неутралан континент до 2050. године и додала да је Србија спремна да пуном снагом, водећи се актуелним тренутком и потребама грађана, иде напред.

Према речима Јоксимовић, ту ће од великог значаја бити техничка и финансијска помоћ Немачке, са којом Србија има изванредну развојну сарадњу.

„Наши тимови из свих министарства са члановима немачке делегације проћи ће све важне пројекте да видимо где немачка експертска и финансијска помоћ и грантови могу најбоље да буду употребљени а циљ је не само да унапредимо билатералну сарадњу и да европске интеграције добију на динамици већ и да сваки грађанин осети корист од тог процеса“, рекла је Јоксимовић.

Подсетила је и да је Немачка највећи билатерални донатор, један од највећих инвеститора и најзначајнијих европских партнера на европском путу.

Флахсбарт је нагласила да 309 милиона евра представљају вредност пакета за једну годину.

„Веома смо заинтересовани да се овај регион креће мирним путем развоја и да буде благостање за сваког грађанина“, рекла је Флахсбарт и нагласила да се Немачка врло радује што ће конкретно, не само новцем већ и експертском помоћи, допринети што успешнијој имплементацији свега зацртаног.

Нагласила је да је оптимистична да ће преговори бити успешни и подсетила да су Србија и Немачка блиско повезане земље и да је Немачка у различите пројекте у Србији за 20 година уложила две милијарде евра.

Брнабић је навела је да су зелена агенда и зелена трансформација и заштита животне средине један од два кључна приоритета Владе Србије у овом мандату и подсетила да је други владавина права.

Како је навела, Декларација која је данас потписана најављена је током посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду.

Брнабић је подсетила и да је и у експозеу нагласила да су три основна циља владе - унапређење и заштита квалитета ваздуха, боље управљање чврстим отпадом, стварање депонија, рециклажних система и унапређење у управљању отпадним водама.

Додала је да су ту инвестиције и највеће и да је потребно улагање од око шест милијарди евра само за постројења за пречишћавање отпадних вода, како би достигли европски стандард.

„Важно је да се након деценија небриге и недостатка инвестиција у области заштите животне средине и енергетске трансформације ове теме постављају као један од кључних приоритета“, рекла је Брнабић и оценила да је у оквиру споразума о сарадњи једна од важних ствари и прилагођавање наше економије и друштва климатским променама које су стварност са којом се тренутно суочавамо.

Председница владе захвалила је на крају сусрета Немачкој што је Србију препознала као доброг и кредибилног партнера.

Извор: Танјуг