Проширење је питање кредибилитета Уније

05. октобар 2021. | Београд

Проширење је питање кредибилитета Уније

Јадранка Јоксимовић уочи Самита ЕУ – Западни Балкан

Очекујем да ће Самит ЕУ – Западни Балкан помирити  најпре саме ставове држава чланица ЕУ, које између себе, у овом тренутку, имају опречна мишљења о будућности и смислу политике проширења ЕУ, а затим и наших очекивања, као и свих других учесника са Западног Балкана. Веома смо захвални оним чланицама Уније које су инсистирале да у Декларацију буде увршћена и формулација којом се потврђује приврженост ЕУ процесу проширења, иако то, по свему судећи, није једноставно постићи. То јасно говори о томе колико је проширење за неке земље постало непопуларно и питање и политика, истиче министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за „Политику“, говорећи о својим очекивањима од сутрашњег самита ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања у Словенији, у контексту информација које последњих дана преносе европски медији о све већем „хлађењу“ Европске уније од западног Балкана.

Србија није у застоју са реформским активностима. Напротив, у пуној смо снази за реформе и достизање критеријума из нове методологије, каже министар за европске интеграције 

Највише пажње изазвао је Ројтерс наводима да ЕУ више не може да се сагласи око давања гаранција за будуће чланство балканској шесторки. Позивајући се на четворицу европских дипломата и један интерни документ, агенција је пренела да је нацрт завршног документа самита лидера ЕУ и западног Балкана, по којем би ЕУ требало да понови своје обећање дато пре 18 година о „давању недвосмислене подршке европској перспективи западног Балкана“, прошао најмање две рунде разговора без постизања договора. Председник Србије Александар Вучић је у четвртак изјавио, боравећи у Нишу са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, да није добио никакве сигнале из Брисела који би потврдили наводе Ројтерса да ЕУ више не показује интерес за западни Балкан.  

„Нисмо малоумни да не знамо да постоје различита виђења ЕУ, али не мислим да би то било стратешки паметно ни за ЕУ. Било би паметно да показују да је ЕУ и даље привлачна свима и верујем у речи Фон дер Лајенове да желе Србију и друге земље у ЕУ“, рекао је Вучић.

И ресорни министар сматра да је то погрешан приступ, који слаби мотивацију, посебно оних земаља које још нису ни отпочеле процес преговора, што доводи до утиска да је процес проширења у застоју. 

„Када је реч о Србији, ми нисмо у застоју са реформским активностима. Напротив, у пуној снази смо за реформе и достизање критеријума из нове методологије, али ово постаје и тема кредибилитета саме ЕУ. Очекујем да ће ЕУ вредновати достигнућа читавог региона, посебно јер су критеријуми пооштрени у односу на раније фазе проширења, наравно, у складу са степеном приступања сваког појединачно“, наглашава Јадранка Јоксимовић. 

Како додаје, Србија ће свакако на Самиту подвући и чврсту опредељеност за наставак и јачање активног учешћа у регионалним иницијативама сарадње, као што су Берлински процес, „Отворени Балкан“ и све друге активне иницијативе. 

„ЕУ и поједине државе нагласак стављају на настојања да се постигне споразум у оквиру идеје о Заједничком регионалном тржишту, као што је на пример договор о ромингу или о признавању диплома и професионалних квалификација. Важне заједничке теме биће и одрживо повезивање, дигитална трансформација, зелена агенда за ЗБ, као и сви пројекти из ових области у оквиру великог Економско-инвестиционог плана ЕУ. Тиме настављамо економски напредак и јачање отпорности наше привреде, паралелно са јачањем владавине права у свим сегментима“, наводи Јоксимовић.

Извор: Политика