Ј. Јоксимовић: Посета Урсуле фон дер Лајен добар импулс партнерству Србије и ЕУ

28. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Посета Урсуле фон дер Лајен добар импулс партнерству Србије и ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сутрашњу посету председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Србији оцењује као изузетно значајну, као импулс партнерству Србије и ЕУ и потврду да ЕУ и у светлу глобалних изазова није запоставила Западни Балкан.

„Посета председнице Европске комисије изузетно је важна за цео регион. За нас у Србији добра је и значајна прилика да поразговарамо на највишем нивоу о свим питањима, не само о процесу евроинтегрција него и о политици проширења ЕУ, ономе што очекујемо да та политика доносе са једне стране Европској унији - позиције различитих земља и са друге стране, шта је то што се од нас очекује у самом процесу“, рекла је министар Јоксимовић за Танјуг.

Јоксимовић је оценила да је посета изузетно значајна и због тога што је председница ЕК у традиционалном говору о стању у ЕУ поменула ЗБ и нагласила значај партнерства и политике проширења.

„Посетом демонстрира да ЕУ у свету свих ових глобалних изазова, не само пандемије, већ и компликованих међународних односа није запоставила ЗБ. Напротив, потврђује и да се разумемо колико нам је и у овој фази преговора, пре него што постанемо чланица, стратешко партнерство важно и да очекујемо да тај процес добије предвидљивост, кредибилност и да оно што радимо у том процесу буде вредновано на прави начин. То је то једини начин да се приступни процес заиста настави на одржив и смислен начин“, нагласила је Јоксимовић.

Министар је навела да ће теме бити и сва друга питања која се тичу наше заједничке, недељиве здравствене безбедности у оквиру ЕУ, а која обухватају и здравствену политику и борбу против пандемије али и њених социоекономских последица у целој Европи.

Тема ће, како каже, бити и реформе у области владавине права које су посебну тежину добиле новом методологијом иако су увек биле услов за сваки напредак.

„Мислим да ће посебно важна тема бити и дијалог Београда и Приштине у светлу најновијих врло забрињавајућих догађања и да ће председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић са председницом ЕК о томе разговарати”, рекла је министар.

Како каже посебан догађај биће и то што ћемо заједнички означити почетак радова на модернизацији и рехабилитацији железничког Коридора 10 - пруге Београд - Ниш, који ће бити финансиран из фондова ЕУ.

Министар је оценила да је то један од највећих и посебно значајних инфраструктурних пројеката и са аспекта развоја железничког саобраћаја не само за Србију већ и цео регион и Европу, јер чини део трансевропске мреже која има значајан крак кроз нашу земљу.

Као добро оценила је И то што је управо председник Србије у разговору са председницом ЕК иницирао тај пројекат.

„У ЕК је било слуха за тај пројекат и мислим да ће то бити изванредно важан догађај Србију и значајан импулс нашем односу, не само у контексту европске интеграције Србије него и партнерства на различитим пољима са ЕУ и земљама ЕУ“, рекла је министар за Танјуг.

Према речима министра, Србија ће председници ЕК имати шта да представи, најпре шта смо урадили у европском процесу, шта посебно радимо у областима владавине права али и зелене агенде, шта смо урадили током наше одговорне и отпорне реакције на почетак пандемије и на све што она са собом носи - на тему социоекономског опоравка.

Имаћемо прилику, како је додала, да кажемо шта смо урадили на пољу регионалне сарадње, где се суочавамо са доста изазова, али и шта очекујемо од ЕУ која има своју улогу у унапређењу регионалне сарадње, не само кроз процес евроинтеграција већ и као наш најзначајнији партнер у свим сегментима.

„Биће то прилика, да саопштимо наше планове, зашта очекујемо и већу подршку ЕУ али и да чујемо шта председница Урусла фон дер Лајен и ЕУ очекују од Западног Балкана и Србије у реформском процесу. Такође, где видимо могућности за унапређење партнерских односа који ће стварно донети напредак и региону и Србији и нашим грађанина“, рекла је она.

Министар је нагласила да очекује и разговор о Конференцији о будућности Европе, за шта је Србија веома заинтересована. „Наши грађани већински очекују да Србија постане део ЕУ и врло смо заинтересовани да будемо учесници онога што и сами видимо као своју будућност“, рекла је министар.

Додала је да ће бити много тема на столу јер је дводневна посета председнице ЕК изванредна прилика да се на највишем нивоу, отворено и у доброј вери, разговара о свим аспектима не само овог процеса већ и Европи у целини.

Извор: Танјуг