Ј. Јоксимовић са Ханом: Србија на добром путу, наставити реформе

27. септембар 2021. | Салцбург

Ј. Јоксимовић са Ханом: Србија на добром путу, наставити реформе

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Салцбургу са комесаром ЕУ за буџет и администрацију Јоханесом Ханом о перспективи ИПА 3 фондова, великим пројектима које је Србија кандидовала, веома битној посети председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Србији као и о процесу проширења и новој методологији чији су резултати, како је рекао комесар, већ приметни.

Јоксимовић је рекла да је Хан као бивши комесар за проширење навео да је примећено да је Србија најактивније приступила новој методологији и да се виде нови помаци.

Хан је оценио, како је рекла, да је нова методологија добила живот кроз наш процес, да постоје земље које нису склоне проширењу што је чињеница, али да се не могу игнорисати резултати, сви реформски процеси и снажније политичко вођство.

У том смислу, рекла је да је током билатералног састанка са Ханом разговарала и о очекивањима Србије до краја словеначког председавања ЕУ.

Био је то, како је рекла, важан састанак у више аспеката са само позитивним речима за Србију, како у процесу преговора и приступања тако и коришћења претприступних фондова и великих пројеката које је ЕУ финансирала и финансираће у будућности.

“Разговарали смо о свему што су важни елементи пред долазак Урсуле фон дер Лајен у Србију, јер њих двоје блиско сарађују, па је то била прилика да чује чиме би посета председнице ЕК могла да се допуни”, рекла је министар и додала да су тема биле и поруке које се из ЕУ шаљу региону, а и оне које регион шаље ЕУ.

Навела је да је најзначајније то што је са комесаром за буџет разговарала о свим великим пројектима који се финансирају из ЕУ.

“Разговарали смо о очекивањима ИПА 3 финансијске перспективе недавно потврђене у Европском парламенту која је финансијски инструмент ЕУ намењен реформама у земљама које преговарају о чланству за период 2021-2027”, рекла је Јоксимовић.

Оценила је као веома добро то што је Хан приметио да је Србија поднела значајне пројекте са димензијом регионалног повезивања, зелене агенде која је посебна тема у целом свету, посебно у ЕУ.

“Комесар је навео да је Србија у том смислу препозната као озбиљна земља, јер смо већ промовисали велике и важне инфраструктурне пројекте и из зелених пројеката - области екологије, заштите животне средине, борбе против климатских промена”, рекла је министар и додала да ће током посете председнице ЕК посебно бити обележен пројекат модернизације и ревитализације пруге Београд-Ниш - Коридора 10.

Тај пројекат, како је навела, има изузетан значај и у циљу повезивања, скраћивања пута путника и робе, а што је значајно јер има и зелену димензију и што је то транспорт који најмање загађује због чега ће Србија у том правцу додатно радити.

Додала је да је реч о пројекту велике финансијске вредности и додала да ће део средстава ићи као грант, а део кроз финансијске институције.

“Мислим да је комесар Хан предочио став који провејава у Европској комисији да је Србија, бар што се тог дела тиче, озбиљна и да смо на добром путу када је реч о пројектима повезивања, одрживе повезаности и зелене агенде и свега што је нова тема која ће донети далекосежна нова радна места”, навела је она и подсетила да је циљ трансформација како би Европа до 2050. постала први климатски неутралан континент.

Министар је додала да је један од важних разговора на Салцбуршком европском самиту имала и са аустријском министарком за ЕУ и Уставна питања Каролин Едштадлер а која је један од гласних заговорника политике проширења и Србију апострофира као добар пример.

Каже да је са Едштадлер разговарала о уставним реформама које се припремају и иду ка финализацији до краја године.

“Било нам је значајно мишљење и експертиза Аустрије”, рекла је она. 

Додала је да је тема разговора била и Конференција о будућности Европе због велике полемике око тога да ли партнери са ЗБ треба у пуноправном статусу да учествују у Конференцији о будућности Европе.

“Аустрија и Вишеградска четворка заговорници су тога да не би смело да се дозволи да грађани ЗБ не дају своје мишљење о будућности ЕУ и континента”, рекла је министар и навела да је Едштадлер похвалила и подржала иницијативу коју ју је заједно са министарком Горданом Чомић покренула.

Јоксимовић је додала да је реч о интерресорној радној групи која ће направити платформу помоћи које ће грађани Србије бити позвани да дају виђење будућности ЕУ али и да очекујемо да учешће грађана ЗБ буде и формално прихваћено.

Јоксимовић се данас састала и са словеначким државним секретаром ЕУ, Гаспером Довжаном са којим је такође разговарала о очекивањима Србије да до краја словеначког председавања направи важне кораке. 

Словенија активно лобира за наше кораке у новом процесу за отварање кластера, рекла је Јоксимовић И додала да су разговарали и о самиту ЕУ-ЗБ који се одржава следеће недеље у Љубљани.

Као добро оценила је то што је тема проширења виско на агенди словеначког председавања, а када је реч о Србији, имају добар случај јер имамо добрих резултата и верујемо да ће већина земаља прихватити и уважити све што смо урадили, да ћемо имати нови корак, а да ли ће то бити кластер три или четири видећемо.

Извор: Танјуг