Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Превише геополитике, премало заједничке визије

26. септембар 2021. | Салцбург

Ј. Јоксимовић: Превише геополитике, премало заједничке визије

У процесу проширења Западног Балкана превише је приче о геополитици и цео процес је део игре моћи ко ће преузети доминацију, а не вредности идеје Европе која треба да буде мирна, стабилна и тиме јача, нагласила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Салцбургу.

Она је учесник 17. Салцбуршког европског самита током којега се састаје и комесаром за буџет и администрацију Јоханесом Ханом, као и учесник форума посвећеног Западном Балкану - на који су позване све земље региона.

Како је саопштио Институт европских региона, организатор Самита, који подржавају и председник и канцелар Аустрије, као и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, Приштина је одустала од учешћа зато што је представљена у статусно неутралном формату.

Јоксимовић је тим поводом оценила за Танјуг да је и овај важан скуп, који има за циљ да пружи одговоре да ли је политика проширења „ћорскокак, или треба да буде брза трака", и пита кандидате за проблеме и могућности на путу евроинтеграција, показао потпуну неконструктивност Приштине.

„Задовољна сам што су домаћини Аустријанци, на инсистирање Приштине да се звездица уклони, показали поштовање према Србији и доследност за договор о регионалном представљању Косова са звездицом", рекла је министар.

Приштина је одлуком да не дође на Самит потврдила потпуну неспремност, чак и за размену мишљења, да не говоримо о томе што крше све споразуме, рекла је Јоксимовић и додала да је на Самиту несумњиво препознато и да проблем у Бриселском дијалогу није испровоциран са наше стране.

Самит је, како каже, био прилика и да представи шта све Србија ради у реформском процесу и шта се дешава у региону и да нагласи да Србија не стоји.

„Ми не стојимо, реформе у Србији не стоје, процедурално процес проширења стоји за цео Балкан”, рекла је Јоксимовић и нагласила да су те поруке изазвале интересовање и да је Самит био прилика да каже чему се Србија нада до краја словеначког председавања и да верује да би до тада требало да направи значајан помак.

Спремни смо за два кластера, за извештај о напретку у октобру, али смо свесни и да постоје земље које могу да кажу да има напретка, али да они нису сада склони конкретним корацима, што је, како је оценила, питање кредибилитета ЕУ.

„Битно је да сви сада виде, посебно пријатељи проширења, а Аустрија спада у ту групу, да се ништа конкретно не дешава у процесном смислу, не само када је реч о Србији", нагласила је Јоксимовић и додала да је учесницима Самита пренела све шта је Србија предузела у складу са новом методологијом, те да као ресорни министар не осећа „ниједну трунку неке фрустрације зато што Србија није нешто урадила".

Додала је да су у реформске процесе били укључени сви, од председника и премијера до министара, како би Србија била спремна за отварање кластера три и четири.

Према њеним речима, сада је тренутак који су партнери Србије препознали да се види где процес стоји.

„Код нас не стоји, ми радимо, немам осећај да процес стоји са аспекта онога што ми радимо, а заиста се успорио и заиста сматрам да је веома важно да је покренута тема проширења Западног Балкана, и због нас, али и због Северне Македоније и Албаније", рекла је она на Самиту, током кога се могло више пута чути, од организатора и аустријских званичника, да ће земље Западног Балкана, ако ускоро не дође до неког видног помака у процесу ЕУ интеграција, почети да траже алтернативу.

Јоксимовић је разговоре и учешће на Самиту искористила и да представи и чињеницу да је Србија једна од ретких земаља, можда и у Европи, која се на отпоран начин суочила са пандемијом и у економском смислу.

Показали смо да, да смо чланица ЕУ, не бисмо били ни најсиромашнији, ни у најгорој позицији и доказали да бисмо били фукционалан партнер, рекла је Јоксимовић и нагласила да је Србија ту када је реч и о мигрантској кризи, када треба да се деле проблеми.

Министар Јоксимовић данас је у Салцбургу током Самита разговарала са оснивачем Института за регионалну Европу Францом Шаузбергером, саветником комесара Хана, министарком за европска питања и Устав, Каролином Едштадлер која је поновила подршку Аустрије европском путу Србије, као и на реализацији планираних корака до краја словеначког председавања.

Извор: Танјуг