J. Јоксимовић: Из ИПА 3 - највише средстава за зелене пројекте

22. септембар 2021. | Београд

J. Јоксимовић: Из ИПА 3 - највише средстава за зелене пројекте

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић руководила је данас састанком са представницима институција Владе Србије, на којем су разматрали предлог Националног акционог програма ИПА 2022, који треба да буде финансиран из ИПА 3, новог инструмента подршке ЕУ за период 2021-2027, а који је Европска унија усвојила почетком ове недеље.

Јоксимовић је изјавила да је одлука ЕУ да до 2027. године обезбеди бесповратну помоћ за Западни Балкан и Турску у износу од 14,5 милијарди евра, пред нас као приступајућу земљу поставља важан задатак да искористи сав новац који јој је на располагању.

„Средства ћемо употребити за финансирање пројеката који доприносе политичким, економским и институционалним реформама, који воде убрзаном напретку у процесу европских интеграција, а што је најважније, бољем квалитету свакодневног живота грађана Србије“, рекла је министар.

Јоксимовић је са саговорницима, како је саопштено, разматрала предлоге 40 пројеката нагласивши да је важно да Министарство за европске интеграције, као институција задужена за координацију програмирања ИПА помоћи, управо у сарадњи са надлежним институцијама идентификује прелиминарну листи приоритетних пројеката који ће до половине новембра бити предложени Европској комисији за финансирање из ИПА буџета за 2022.годину.

„Наш заједнички задатак је да радимо на унапређењу ових предлога уз помоћ Делегације Европске уније, како би они пројекти, у овом тренутку најспремнији и најважнији за реформске процесе, добили и подршку за спровођење“, истакла је министар.

Заједнички је констатовано да је од суштинске важности чињеница да је највише средстава предложено за пројекте заштите животне средине, као директан одговор на потребе грађана Србије.

„Циљ нам је да изаберемо и спроведемо пројекте који ће у времену пред нама значајно допринети равномернијем регионалном развоју, подстаћи економију засновану на дигитализацији, паметним и зеленим технологијама, уз отварање нових радних места“, навела је Јоксимовић.

Навела је да је зато кључно да се добро припремимо за улагања из ИПА 3 и у областима конкурентности привреде, енергетике, саобраћаја, пољопривреде али и за даље унапређење јавне управе, правосуђа, образовања, здравства, социјалног развоја, као и сектора унутрашњих послова.

„Институције Владе Србије, као и велики број локалних самоуправа већ је показао да има значајне капацитете и велико искуство у спровођењу пројеката финансираних из бесповратних средстава ЕУ. Уверена сам да ћемо у реализацији финансијске перспективе 2021-2027. још једном показати да смо стратешки партнер ЕУ учествујући, уз њену помоћ, у свим њеним секторским политикама које су постале и део наше националне развојне стратегије“, закључила је Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг