Ј. Јоксимовић, Вархеји и министри ЗБ о очекивањима од Самита

16. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић, Вархеји и министри ЗБ о очекивањима од Самита

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учестовала је данас на онлајн састанку који је са министрима западног Балкана задуженим за европске интеграције организовао европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји, како би размотрили очекивања од Самита ЕУ-ЗБ планираног за почетак октобра у Словенији.

Комесар Вархеји иницирао је данашњи дијалог са циљем да се разговара о политичкој и економској ситуацији на ЗБ, а посебно о резултатима реформи у областима важним за примену Економско-инвестиционог плана ЕУ за ЗБ.

Такође, како се наводи у саопштењу Министарства, Вархеји је саговорнике информисао и о настојању Комисије да припреми нову стратегију ЕУ у области миграција, као и о усвајању прописа неопходних за почетак коришћења ИПА 3 у наредном седмогодишњем буџетском периоду.

Јоксимовић је изјавила да Србија, имајући у виду висок степен спроведених политичких и економских реформи, очекује да ће заједничка декларација са наредног самита ЕУ - ЗБ омогућити да сваки евидентирани индивидуални напредак приступајуће државе буде и верификован убрзањем приступног процеса.

„Важно је да тај документ овог пута и практично допринесе динамичнијим и предвидивим преговорима о чланству, као и јачањем стратешке комуникације у региону о и са ЕУ, пре свега о важним геополитичким питањима, а посебно о нашим очекивањима од актуелне дебате о будућности Европе“, нагласила је Јоксимовић.

Говорећи о начину на који Србија успешно спроводи своју политику миграција и азила, министар је навела да је важно да регион буде укључен у креирање јединствене политике ЕУ, како би се заједничким снагама спроводила одржива миграциона политика.

Поновила је да Србија не намерава да буде паркинг центар за мигранте и да смо спремни да у оквиру хуманитарне политике прихватимо неколико стотина жена и деце којима је заштита потребна, а како је то рекао и председник Вучић.

Такође, Јоксимовић је информисала саговорнике и о активностима Србије у реализацији зелене транзиције, наводећи да је финансијска подршка ЕУ читавом региону у тој области, кључна како би се постигли амбициозни планови ка карбонски неутралним и климатски отпорним економијама.

С тим у вези, посебно је указала још једном на значај Економско-инвестиционог плана, као и ИПА 3, који треба да помогну јачању економске интеграције, друштвене реформе, зелену трансформацију и посебно владавину права на западном Балкану.

Указала је и на регионалну иницијативу Отворени Балкан, која већ даје прве резултате у унапређењу економских односа, повећању страних инвестиција и пре свега, олакшавању свакодневног живота грађана земаља учесница.

Сви ти заједнички напори, рекла је она, требало би да се рефлектују и у тексту Декларације ЕУ-ЗБ.

Извор: Танјуг