Ј. Јоксимовић и Чомић: Формиран тим за Конференцију о будућности Европе

02. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Чомић: Формиран тим за Конференцију о будућности Европе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић донеле су на данашњем састанку одлуку о формирању међуресорног тима за организацију сталног дијалога о модалитетима праћења и учешћа Србије у раду Конференције о будућности Европе.

У саопштењу Министарства за европске интеграције истиче се да је реч о најважнијој актуелној дебати у Европској унији, а на тему њеног даљег развоја.

Заједнички је, додаје се, закључено да Србија као поуздани партнер у дијалогу са Европском унијом може значајно да допринесе дебати о будућности Европе.

Јоксимовић је нагласила је да грађани Србије имају и право и обавезу да учествују у таквом дијалогу по начелима партиципативне демократије, јер је, како је истакла, будућност Европе и њихова сопствена будућност.

„За српско друштво и демократију важно је да грађани буду у прилици да дају своје предлоге о правцима по којима ће се развијати Европа у наредним деценијама, односно на који начин мисле да би требало да до краја буде довршен пројекат заокруживања и интеграције целокупног европског континента“, рекла је Јоксимовић.

Министарка Чомић је навела да у тај дијалог треба да буду укључени сви, а посебно они који нису увек у прилици да директно у јавности износе своје мишљење, као што су припадници разних мањинских група.

Нагласила је да је зато значајно да се успостави дигитална платформа преко које ће сви заинтересовани грађани Србије на својим језицима, моћи да искажу свој став о политикама од значаја за њихове породице, локалну средину, али и Европу уопште.

Усаглашено је да на основу мишљења и предлога учесника тих разговора, пре свега представника цивилног сектора, пословне заједнице, локалних самоуправа, државних и европских институција, буду формирани закључци на основу којих ће се заснивати правци јавне политике о учешћу Србије у дијалогу о будућности Европе.

Извор: Танјуг