Позив Европске уније на потписивање политичког споразума о сарадњи са Србијом

30. јaнуар 2008. |

Брисел, 28. јануар 2008 - Европска унија је седници Савета одржаној 28. јануара 2008. године у бриселу изнела предлог за потписивање политичког споразума о сарадњи између Европске уније и Србије, који представља оквир за напредак у политичком дијалогу, слободној трговинској размени, либерализацији визног режима и сарадњи у области образовања. Споразум би требало да буде потписан 7. фебруара 2008 године.

„Србија има кључну улогу на западном Балкану, како у обезбеђивању стабилности региона, тако и у погледу економског развоја и просперитета. Европска унија жели да продуби свој однос са Србијом, који је заснован на богатом и разноликом опсегу културно-историјских, економских и међуљудских веза.

У овом контексту, Европска унија предлаже Србији интензивирање политичке сарадње како би се убрзао напредак Србије ка ЕУ, укључујући и постизање статуса кандидата за чланство.

Народ Србије је део европске породице. Продубљивање односа између Европске уније и Србије у правцу постизања пуноправног чланства донеће конкретне користи становницима Србије, нарочито кроз подстицање економског напретка, трговинских односа развојем зоне слободне трговине, директних контаката међу људима, а нарочито међу студентима. Европска унија ће и даље наставити да се обраћа становницима Србије и препознаје значај олакшаног путовања грађана Србије у Европску унију. Комисија ће у том циљу почети разговоре о либерализацији визног режима.

Како би нагласила заједничко настојање да ојача везе између својих народа, Европска унија је сагласна са предузимањем убрзаних мера којима ће се повећати број студената из Србије који студирају у ЕУ, како у оквиру програма Еразмус, тако и у оквиру билатералних иницијатива. У том контексту, Европска унија ће хитно размотрити све могуће начине за додатно повећање финансијске подршке.

Процес стабилизације и придруживања још увек представља право средство за унапређење овог односа. Европска унија настоји да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању чим буду реализоване све неопходне мере. Унија је и даље уверена у користи потписивања Споразума за обе стране, као и у позитиван утицај на читав регион. У том смислу, ЕУ настоји да:

- подржи напоре Србије за јачање демократије и владавине права;

- допринесе политичкој, економској и институционалној стабилности у Србији;

- обезбеди оквир за политички дијалог, који омогућава развој блиских политичих односа;

- подржи  напоре Србије у развоју економске и међународне сарадње, између осталог кроз пружање помоћи Србији у процесу усклађивању закона за будуће приступање ЕУ и интегрисање у јединствено тржиште ЕУ;

- пружи подршку напорима Србије у процесу трансформације у функционалну тржишну привреду;

- развије зону слободне трговине између Заједнице и Србије;

- негује регионалну сарадњу.

- У циљу постизања горе наведеног, Европска унија се слаже са оснивањем Радне групе која ће анализирати начине за постизање брзог напретка. Ова група ће одмах почети са радом како би што пре дефинисала препоруке за Србију и Савет Европске уније.„