Ј. Јоксимовић: Мађарска жели јаку ЕУ, Сијарто: Нема јаке ЕУ без Србије

25. август 2021. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Мађарска жели јаку ЕУ, Сијарто: Нема јаке ЕУ без Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да Мађарска жели јаку ЕУ и да је то веома битна порука, јер је Мађарска Србији важан партнер и искрени пријатељ.

Јоксимовић је то рекла на конференцији за новинаре после састанка Петера Сијарта са амбасадорима Мађарске у страним земљама и њеног тет-а-тет разговора са мађарским шефом дипломатије.

Јоксимовић је истакла да је политика проширења у ствари политика довршавања пројекта интегрисања Европе, како је предвиђено и Париском повељом, као и да нема готовог пројекта ЕУ док све земље не буду интегрисане.

„Тај процес је ушао у једну спору фазу и не толико популарну, али и у земљама кандидатима. Србија тежи ЕУ са пуно елана и спремности, не фингирајући реформе и спроводећи озбиљне реформе у складу са новом методологијом и прихватила је нове обавезе“, рекла је Јоксимовић.

Она је нагласила да је Србија у овом тренутку спремна да отвори 12 поглавља, распоређених у два кластера.

Како је прецизирала, у једном кластеру је осам поглавља, у другом, број 4, четири поглавља.

„Предуслов је да буде напретка у владавини права. До краја године процес ћемо привести крају. Ми заиста радимо. Има проблема и у ЕУ“, рекла је министар.

Она је додала да политика проширења мора да буде кредибилна и у интересу свих.

„Многе земље чланице сматрају да ЕУ функционише у овом обиму, а да је свака друга нова земља проблем. Ја не видим да је Србија у било чему проблем у свим сферама у којима можемо да допринесемо. Није нам интерес да будемо другоразредна чланица, већ равноправна и то смо показали у току миграционе и ковид кризе, када смо делили вакцине и остало, у тренутку када ЕУ ништа није могла да понуди земљама региона“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србија не бежи од спровођења реформи, али би и ЕУ требало да говори једним гласом о политици проширења.

„Очекујем напредак до краја године да отворимо бар један кластер јер би у супротном регион остао без позитивног сигнала. Ми не фингирамо заинтересованост за чланство, али волели бисмо да чујемо да једним гласом ЕУ говори о проширењу“, рекла је Јоксимовић.

Говорећи о данашњем скупу, Јоксимовић је рекла да је по други пут имала част да се обрати мађарским амбасадорима, који су могли да чују о процесу приступања Србије Европској унији и регионалној сарадњи.

„Ту је био и колега из Хрватске, са којом имамо отворена питања, али добро је то да покажемо колико је важан дијалог, чак и када немате идеалне односе, али желите да их унапредите. То је и за нас било корисно“, рекла је Јоксимовић.

Она је казала и да економска сарадња са Мађарском стално напредује, а да је у последње време Србија привукла највише инвестиција од свих држава Западног Балкана.

„Показујемо политичко и свако друго поверење. Знамо да Мађарска то подржава. Наставили смо оно на чему смо темељили односе, а то је поштовање права националних мањина. Мислим да смо ту успоставили искрен и фер третман и то може да буде пример свима другима у Европи. Несугласице од пре смо решили захваљујући премијеру Виктору Орбану и председнику Србије Александру Вучићу“, закључила је Јоксимовић.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је добро што се поново покренула расправа о проширењу ЕУ и њеном јачању, да је Мађарској битно да ЕУ буде јака, али да то не може ако се у догледно време не заврши процес проширења.

„ЕУ када говори о проширењу мисли на земље Западног Балкана, а у том региону Србија је кључна земља. Дакле, без процеса проширења нема јаке ЕУ, односно без Србије нема јаке ЕУ и молимо партнере да не блокирају процес“, рекао је Сијарто.

Он је казао да поједине земље чланице говоре да подржавају процес проширења, али када треба и званично да подрже, ту одлуку никако да донесу, наводећи да се ту пре свега ради о скандинавским и земљама Бенелукса.

„Са једним поносним народом као што је Србија то не би смело да се чини, да се вербално једно ради, а у делима друго, то је непоштовање према једном народу“, рекао је Сијарто.

Он је истакао да Мађарска подржава отварање свих поглавља Србије и замолио је остале чланице ЕУ да исто то подрже.

„Значај Западног Балкана добија посебан нагласак услед догађаја у Авганистану, јер је то даљи проблем за Европу, јер ако људи из Авганистана крену, неће се зауставити. Турска је прва дестинација, а затим Западни Балкан, где можемо да зауставимо миграцију“, рекао је он.

Јоксимовић и Сијарто су најавили заједничку седницу влада две земље 7. и 8. септембра у Будимпешти.

Извор: Танјуг