Додељени грантови за економско оснаживање жена

27. јул 2021. | Београд

Додељени грантови за економско оснаживање жена

Грантови женским организацијама цивилног друштва у вредности од 17,2 милиона динара, који би требало да помогну женско економско оснаживање, данас су свечано додељени, а министарке Јадранка Јоксимовић и Зорана Михајловић указале су на то да родна неравноправност постоји, као и да су жене мање плаћене за исте послове од њихових мушких колега.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић честитала је добитницама на добро кандидованим пројектима јер, како је навела, важно је кандидовати добре пројекте, а не само причати о значају родне равноправности.

„Важно је направити пројекте који су одрживи и који ће донети конкретну вредност“, казала је Јоксимовић.

Појаснила је да се ти пројекти финансирају из средстава ЕУ, односно из ИПА 2019 предприступних фондова.

„Два милиона евра смо одвојили као наставак једног важног пројекта који смо покренули још пре неколико година, а који се зове Кључни кораци ка родној равноправности и ево већ неколико година сукцесивно спроводимо те пројекте“, рекла је Јоксимовић.

Истиче да родна неравноправност и даље постоји, као и чињеница да су жене мање плаћене од мушких колега за исте послове, али и да су оптерећене и бројним приватним и породичним обавезама.

„Од жене се пуно очекује, велики је терет на леђима жене и то је оно што свако одговорно друштво мора да препозна и да понуди решења како оснажити жене, а економско оснаживање је препознато као кључ“, поручила је.

Према њеним речима, последњи Извештај Европске комисије о стратегији родне равноправности 2020 - 2025 на нивоу ЕУ, показао је да је пандемија вируса корона допринела додатној неравноправности.

Јоксимовић каже да је слично и у Србији, а да је Извештај показао и да је тешко направити кораке ка родној равноправности, а да је у време кризе лако направити кораке уназад.

„То је оно што морамо да препознамо на време и управо кроз овакве иницијативе заједно са ЕУ и организацијама цивилног друштва, будемо што активнији у сваком делу Србије, посебно у руралним подручјима и да заједно предузмемо све што је у нашој могућности да тренд неравноправности зауставимо и да га преокренемо“, казала је Јоксимовић.

Додаје да Министарство за европске интеграције у свом раду увек настоји да родну компоненту уведе и укључи у све врсте пројеката који се спроводе у Србији.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић навела је да ће од данас подељених грантова више од 1.000 жена имати корист.

„Ови грантови, у износу од 17,2 милиона динара за пројекат од годину дана, омогући ће женама да буду на корак ближе економској самосталности“, казала је Михајловић.

Указала је на то да данас око 70 одсто жена када не могу да пронађу посао, опредељују се да оснују своје радње и мала предузећа, али да само три одсто њих успева да добије кредите.

„Потребно је да сви заједно радимо да у будућности финансијски услови за жене које желе да започну своје бизнисе буду једноставнији“, истакла је.

Михајловић каже да се пројекти оснаживања жена раде већ неколико година и у том смислу наводи да је од 2018. до 2020. године више од 1.600 жена учествовало у многим тренинзима, обукама, успело да набави одређену опрему која је тим женама омогућила да оснују своје предузетничке радње или своја мала предузећа.

Према њеним речима, стање на тржишту рада у Србији, када се говори о женама, није најбоље, а подаци говоре да је стопа запослености жена 42 одсто у односу на 58 одсто запослености мушкараца.

Такође, Михајловић указује и на то да је стопа запослености жена у неформалном сектору веома висока и да износи око 62 одсто.

„Жене су данас мање плаћене у односу на исти посао који раде њихове мушке колеге, у динарима би то износило око 10.000“, истиче.

За време кризе коју је проузроковала пандемија вируса корона, показало се да су жене у већини тражиле да раде од куће или скраћено радно време како би бринуле о деци, старима и болеснима, док су мушкарци наводили као главне разлоге додатне обуке и додатно образовање.

„То су одређени јазови који постоје у нашем друштву и морамо да се боримо заједно како бисмо створили једнаке услове који треба да постоје између мушкараца и жена“, поручила је Михајловић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да Унија подржава активности усмерене на родну равноправност и да су средства која су данас додељена усмерена ка балансирању социјалне неједнакости и помоћи женама које су из вишеструко дискриминисаних група.

„Зато смо се фокусирали на економски аспект који ће омогућити женама да се економски оснаже и да воде живот на одрживији начин“, казао је Фабрици.

Програмска менаџерка у UN Women у Србији Јелена Секулић - Недељковић указала је на то да прогнозе по питању родне равноправности нису обећавајуће јер глобално гледано, уколико наставимо овим темпом, пуну равноправност ћемо остварити тек за 99,5 година.

„Верујем да нам је циљ да бар за Србију убрзамо тај пут“, казала је Секулић - Недељковић.

Једна од добитница гранта - председница Друштва за развој креативности из Алексинца Снежана Живадиновић сматра да ће ови пројекти изградити бољи свет и мање неравноправности.

Извор: Танјуг