За пројекте 19 локалних самоуправа 10,2 милиона евра од ЕУ

19. јул 2021. | Београд

За пројекте 19 локалних самоуправа 10,2 милиона евра од ЕУ

У Београду су данас уручени споразуми о донацији Европске уније вредни 10,2 милиона евра, а намењени спровођењу пројеката социјалног становања и активне инклузије у 19 јединица локалне самоуправе.

Уговоре су уручили шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министар Јоксимовић је рекла и да смо показали да смо на разуман, одговоран, озбиљан и ефикасан начин ушли у процес коришћења и припреме за коришћење претприступних фондова ЕУ, на добробит сваког грађанина Србије било где у нашој земљи да живе.

Подсетила је да је из ИПА фондова рађена реконструкција бродске преводнице на Ђердапу која је била у гранту од око 11 милиона евра, док су данас уручени споразуми о донацији Европске уније у сличном износу - 10,2 милиона евра.

„Са једне стране имамо велики инфраструктурни пројекат који је веома значајан, а са друге стране нешто што је врло важно за социјалну димензију, друштвену емпатију коју морамо да покажемо посебно у временима пандемије корона вируса, али и постпандемијског опоравка где се нико неће опоравити уколико нема пре свега основне услове за достојанствен живот“, рекла је Јоксимовић.

То, додала је, укључује становање, али и доступност здравствене неге, здравственог осигурања и свега онога што у 21. веку чини основни пакет елемената за достојанствен живот сваког грађанина.
Фабрици је рекао да је социјално становање једно од кључних питања и да је зато овај пројекат толико важан, истакао је да је реч о конкретном пројекту намењеном осетљивим групама и додао да ће помоћ добити 421 породица.

Момировић је рекао да министарство на чијем је челу препознаје важност једнаких шанси за све и да у оквиру својих надлежности настоји да на најбољи начин допринесе једнаком развоју и остваривању боље социјалне инклузије.

„Овај пројекат директно доприноси унапређењу положаја, права на достојанствен живот и активно учешће у друштву припадника ромске популације и других угрожених група“, навео је Момировић.

Додао је да ће Министарство у наредном периоду дати активни допринос у планирању и спровођењу пројеката који подстичу социјалну инклузију, побољшање квалитета становања, унапређења социјалног становања и развоја система стамбене подршке.

Кисић Тепавчевић је рекла да је ово један од пројеката у којима је лепо учествовати, где се директно могу видети резултати његовог спровођења.

„Као што и слоган овог пројекта каже „Бринимо о свакоме“ тако и треба да се понашамо, да не оставимо никога коме је помоћ потребна. Најлакше је затворити очи пред проблемима, али не треба тако много да би вратили осмех на лице појединцима којима је наша помоћ потребна“, рекла је министарка.

Навела је да су захваљујући овом пројекту обезбеђена адекватна стамбена решења за 421 породицу што је више од 1.500 људи.

„То су људи који припадају најосетљивијим категоријама у нашој популацији - Роми, особе са инвалидитетом, жртве породичног насиља, као и младе особе које су живеле у установама социјалне заштите или у хранитељским породицама, а које су сада итекако способне да самостално започну свој живот, али им треба наша подршка", навела је Кисић Тепавчевић.

Осим крова над главом, истакла је да овај пројекат омогућава и њихово економско осамостаљивање кроз различите видове образовања, додатне едукације, подстицаја запошљавања особа са инвалидитетом...

Извор: Танјуг
Фото: Танјуг, УНОПС (Сања Кнежевић)