Ј. Јоксимовић: Србија спремна за реализацију ИПА III по новим правилима ЕУ

16. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија спремна за реализацију ИПА III по новим правилима ЕУ

Министар за европске интеграције и главни преговарач за вођење преговора о приступању Србије Европској унији Јадранка Јоксимовић руководила је данас редовним састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о активностима које се реализују у процесу приступања Србије Унији.

Најважнија тема састанка била је разматрање нове методологије програмирања развојне помоћи Европске уније, саопштено је из ресорног министарства.

Јоксимовић је изјавила да се Влада Србије припрема за реализацију финансијског оквира за ИПА III за период 2021 - 2027. године, који за државе Западног Балкана износи укупно 14,1 милијарди евра.

„Након консултација на највишем нивоу, одлуком Националног ИПА координатора, Делегацији Европске уније још крајем јула прошле године достављени су предлози активности за две ИПА програмске године, 2021. и 2022. годину, о којима се тренутно воде преговори“, истакла је Јоксимовић.

За разлику од процеса програмирања ИПА II, нацртом новог ИПА III програмског оквира предвиђено је да уз слање акционих докумената, Европска комисија добије од државе кориснице и додатне документе на основу којих ће моћи да процени зрелост достављених предлога за њихово спровођење.

Природа ових докумената зависи од типа пројекта, начина спровођења и типа уговора којим се спроводи конкретна активност.

„Важно је да у припремној фази уложимо додатне напоре да техничка документација буде спремна, баш као и капацитети надлежних институција да би те процедуре могле несметано да се спроводе“, нагласила је министар.

На састанку је закључено и да полазну основу у процесу утврђивања приоритета за финансирање из ИПА III представљају обавезе Србије у преговарачком процесу, као и реформски процеси усмерени на равномерни друштвено-економски развој.

„Посебну пажњу заједнички планираним пројектима треба да посветимо областима енергетике и транспорта које изискују значајнија улагања, како бисмо обезбедили бољу повезаност са државама региона и ЕУ, као и заштиту животне средине, а на добробит свих наших грађана“, рекла је Јоксимовић.

Министар и координатори кластера анализирали су и друге аспекте приступног процеса Србије Европској унији, посебно оне који се односе на координисање рада кластера у примени нове методологије проширења ЕУ, као и на усаглашавање заједничког стратешког комуницирања о преговорима о чланству.

Извор: Танјуг