Ј. Јоксимовић: ИПА фондови ЕУ побољшавају квалитет живота грађана

15. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: ИПА фондови ЕУ побољшавају квалитет живота грађана

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је коришћење претприступних фондова ЕУ важно за евроинтеграције наше земље с обзиром да се новац који Србија користи из тих фондова улаже у конкретне пројекте који побољшавају квалитет живота грађана.

Јоксимовић је на конференцији о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом „Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству“, коју организује Министарство за европске интеграције, истакла да ИПА 3 претприступни фонд за период од 2021 до 2027 године има за циљ да смањи разлике између земаља региона Западног Балкана који би требало да у једном тренутку постане део ЕУ.

Истичући да је 42,4 одсто укупних средстава опредељених за ИПА 3 усмерено на зелену агенду и одрживо повезивање, а да се данашња конференција тиче коришћења фондова у кластеру 4 којем припадају зелена агенда, дигитализација и одрживо повезивање, Јоксимовић је указала на важност те теме за целокупно друштво.

У складу са новом методологијом, како је навела Јоксимовић, реструктурирано је и Министарство за европске интеграције и тим за подршку преговорима и координацију за вођење преговора у складу са новом методологијом.

Јоксимовић прецизира да је реструктурирала Министарство увођењем новог, петог департмана који се тиче координације и праћења усклађености националних реформи са циљевима зелене агенде, дигитализације и одрживе повезаности, а које ће добрим делом спроводити коришћењем средстава из ИПА 3 претприступних фондова.

„Свакако не каскамо и ићи ћемо у корак са оним што су највише политике ЕУ данас, а свакако међу њима је владавина права, али и зелени договор, дигитализација и одржива повезаност“, казала је.

Наводи да је учешће председника Србије Александра Вучића и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија на данашњој конференцији од изузетне важности јер показује да је Србија и у пракси применила нову методологију.

Појашњава да је то зато што је политичко вођење процеса и подизање процеса на највећи ниво један од захтева нове методологије.

Такође, учешће Вучића и Вархеија, каже Јоксимовић, показује да важан сегмент - претприступни фондови представљају битну компоненту.

„Представљају јако битну компоненту јер ми европске интеграције спроводимо у великој мери и уз координацију, и политичку, али и кроз коришћење онога што нам стоји на располагању, а то су средства из ИПА фондова“, навела је Јоксимовић.

У том смислу подсетила је на конкретне пројекте реализоване из ИПА 2 фондова, као што су из енергетике и животне средине.

„То није новац који је отишао у невидљиве пројекте, то је нешто што осећа сваки грађанин Србије на било ком месту да живи, да ли је то проширење канализационе мреже, да ли су то локални путеви, постројења за пречишћавање отпадних вода, да ли је то широкопојасни интернет... То су ствари које на дневном нивоу значе за квалитет живота наших грађана и постизања циљева одрживог развоја кроз спровођење зелене агенде, европске интеграције и коришћење претприступних фондова“, казала је Јоксимовић.

Према њеним речима, охрабрују поруке председника Вучића и комесара Вархеија које су се данас чуле.

„То повећава видљивост јер када су и председник и европски комесар ту да нам кажу да прате и гледају шта радимо у овом сегменту то даје и више обавезе да будемо око овога и ефикасни и транспарентни и да заједно радимо на овоме“, наводи Јоксимовић.

Извор: Танјуг